Üye Menüsü
  Kullanıcı Adı:

Şifre:

Her ziyaretimde otomatik giriş yap

[ Şifremi unuttum ]
 [ Üye Ol ]

Arama Yap

Gelişmiş Arama İçin
Fakülte GOOGLE

Mini Menü

Müzik Terimleri Sözlüğü
BACH Notaları
CHOPIN Notaları
BEETHOVEN Notaları
MOZART Notaları
VIVALDI Notaları
PAGANINI Notaları
PALESTRINA Notaları
TCHAIKOVSKY Notaları
ALBENIZ Notaları
SCHUBERT Notaları
HANDEL Notaları
TELEMANN Notaları
Klasik Gitar Notaları
Pano Klavuzu
Keman Dersi
Fakülte GOOGLE
Flüt Dersi

Google Önerileri

TTnet Vitamin

Dünya Sıralamasında -Fakülte-

yardım edin lütfen (keman)

Başlığa cevap gönder    -> Müzik Öğretmenleri
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj

mrtydn

Üye

Durumu : Offline

MesajTarih: Pzr Mar 23, 2008 3:17 am    Mesaj konusu: yardım edin lütfen (keman) Alıntıyla Cevap Gönder

selamlar ben keman çalmayı yeni yeni öğreniyorum...
ilk ders aldığım hocam bana batı tarzı öğretmeye başladı kemanı yaklaşık bir buçuk ay ders aldım ve daha sonra ne yazıkki ders alamadım o öğretmenimden...
şimdiki yeni hocam doğu tarzı öğrettiğini söylüyor
ve boş tellere yukardan aşşağı sırasıyla do sol re la diyor
daha öncesinde sol re la mi diye öğretilmişti bana
tsm çalıcaksan böyle olucak diyor şimdiki hocam...
sitedeki notaları okuyup çalmam için hangi tarzı kullanmam lazım? teşekkürler

Sponsor

viyola82

Üye

MesajTarih: Pzr Hzr 15, 2008 12:56 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

sitedeki notalar genellikle batı akorduna göre yazılmıştır. T.S.M. çalacaksan ve T.S.M. eserlerinin notalarını bulduysan onları da do-sol-re-la olarak okuyacaksın. hatta bazıları do-sol-re-sol yapıyorlar diye biliyorum.
Başa dön
Üye profilini görüntüle Özel mesaj gönder

LÜTİYE AHK

Üye

MesajTarih: Pts Eyl 01, 2008 12:17 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

önemli olan aralıklar sol re la mi yada do sol re la zaten türk müziği çalmaya başlamışsın ileride 4 ses- 5 ses- ve 1 sesten çalmayı öğreneceksin ozamanda tellerin ismi değişecek.
batı ve doğu diilde batı ve türk müziği desek daha doğru olur..koly gelsin.. Gül

Üye profilini görüntüle Özel mesaj gönder Üyenin web sitesi

music_95

Yeni Üye

MesajTarih: Cmt Eyl 06, 2008 5:21 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Ya arkadşlar biz arkadaşımla keman öğreniyoruz ve bir etüt parça verdiler ama la gsteriyor tepesinde 4 yazıyor o nasıl oluyor la 0 olmuyo mu nasıl açıklarsanız sevirim Smile

cgds

Yeni Üye

MesajTarih: Cmt Eyl 06, 2008 5:33 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

music_95 yazmış:
Ya arkadşlar biz arkadaşımla keman öğreniyoruz ve bir etüt parça verdiler ama la gsteriyor tepesinde 4 yazıyor o nasıl oluyor la 0 olmuyo mu nasıl açıklarsanız sevirim Smile

evet arkadaşlar hoca etüt verdi.. la notasının çıkması için re telinde 4 parmak nereye basılıyor bize bi yardımcı olursanız seviniriz =)
Başa dön

gulenyus

Fakülteli (5)

MesajTarih: Cmt Eyl 06, 2008 7:43 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

re telinde 4.parmak la notasıdır çift tel çalarak kontrol edebilirsin...
0'la da olur ama aynı tınıyı vermez o açıdan 4 yazıyordr

--------------------------------------------
müzisyen kendine güvenmeyi öğrenmiş kişidir...
Başa dön

music_95

Yeni Üye

MesajTarih: Cmt Eyl 06, 2008 8:17 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Çok teşekkürler Smile

mrtydn

Üye

MesajTarih: Cmt Eyl 13, 2008 2:29 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

LÜTİYE AHK yazmış:
önemli olan aralıklar sol re la mi yada do sol re la zaten türk müziği çalmaya başlamışsın ileride 4 ses- 5 ses- ve 1 sesten çalmayı öğreneceksin ozamanda tellerin ismi değişecek.
batı ve doğu diilde batı ve türk müziği desek daha doğru olur..koly gelsin.. Gül

öncelikle yazan bütün arkadaşlara teşekkürler Smile
dört ses beş ses ve bir ses derken??? biz hocam bana yeni yeni peşrevleri çaldırmaya başladı

barbaros_akkurt

Üye

MesajTarih: Çrş Eyl 17, 2008 6:32 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Bu konu "Keman" başlığı altında tartışılmıştı, ancak tekrarlamakta bir sakınca görmüyorum.

Öncelikle, Türk müziği ile Batı müziği arasındaki bir oktavlık farkı hatırlatmak isterim. Örneğin dizeğin ikinci çizgisine yazılan "sol" notası Türk musikisindeki keman çalma tekniği ile 4 numaralı tel (kalın tel) ile çalınır. Tabii ki en kalın notanın "sol" notası olması gerekir. Aksi takdirde Batı usulüne göre yani bir oktav incelterek çalınır.

4 ses, 5 ses, yerinden ve 1 ses sistemleri için kemanın tellerini batı sistemine göre "sol, re, la ve mi" olarak isimlendirmek daha doğru olur kanaatindeyim, ben böyle öğrendiğim için size böyle açıklamak zorunda kalacağım...

a) 4 ses tekniği
4 ses tekniğine göre, 5 sesteki notalar bir parmak ileriye alınır. Yani en kalın tel başta iken "sol" değil "fa" kabul edilir. Birinci parmak "la" değil "sol" olur. Özetle, boş teller fa - do - sol - re olarak çalınır.

b) 5 ses tekniği
5 ses tekniğinde boş teller sol - re - la - mi olarak kabul edilir. Dolayısıyla Batı musikisiyle aynı isimler, bir oktav pest olmak kaydıyla verilmiş olur.

c) Yerinden çalma tekniği
En kalın tele "do" dediğiniz için bu Türk müziğindeki "yerinden" çalma tekniği oluyor. Bunu en basitçe ifade etmek istersek, 5 ses tekniğindeki sol - re - la - mi sıralaması bir tel sağa atlar. Sol teli do olur, re - la - mi de sol - re - la olur. Yani 5 ses tekniğindeyken 2 numaralı tel (en incenin bir yanındaki) "la" iken "re" olarak çalınır. Tabii seslerin daha tiz çıktığını söylemeye gerek yok, dizekteki ikinci çizgideki "sol" notası 3 numaralı tel ile (yani en kalının bir yanındaki) çalınır.

d) 1 Ses tekniği
1 ses tekniği, 5 ses tekniğinin bir başka uygulamasıdır. Dizekte ikinci çizgide gösterilen "sol" notasını bir oktav ileriye alınca 3 numaralı tele yüzük parmağı ile basılır. Bu aşamada notalar bir tel geriye yani 4 numaralı tele aktarılırsa 1 ses tekniği bulunmuş olur. Kısacası boş teldeki notalar en kalından en inceye göre re - la - mi - si olur.1 ses tekniği en son öğrenilmesi gereken tekniklerden biridir ve iyi çalmak için 5 ses tekniğinde parçaların bir oktav tizden (Batı yerinden) çalınarak alışılması gerekir.

Başarılar...

Not: Karışık geldiyse normaldir, keman üzerinde uygulamalı olarak çalışılması gerekir. En iyi yöntemin bu olduğunu düşünüyorum, yani zihinden transpozisyon yapmak en iyisidir. İlk mesajı atan arkadaşımın hocasıyla maalesef aynı fikirde değilim, "bunları artık do-sol-re-la okuyacaksın" demek bana biraz kolaycılık gibi geliyor. O hocanın size diğer anahtarları hakkıyla öğreteceğinden emin değilim. Bence "yerinden çalınca bu telin adı do olur" demesi daha doğru olurdu.
Başa dön
Üye profilini görüntüle Özel mesaj gönder E-posta gönder
Önceki mesajları göster:   
Başlığa cevap gönder  

1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
Bu foruma eklenti dosyaları gönderemezsiniz