| Önceki başlık :: Sonraki başlık |
| Yazar |
Mesaj |
|
Contrapunctus

|
Tarih: Cum Ksm 14, 2008 2:48 am Mesaj konusu: Uğur IŞIK : Çelloya aşık olan adam |
|
|
|
|
Uğur Işık, bir çello sanatçısı… Ancak, enstrümanını klasik biçimin dışında kullanması ve değişik kültürlerin müziklerini yorumlaması onu farklılaştırıyor. Yeri geliyor kaval, yeri geliyor ut oluyor çellosu… Anadolu medeniyetlerinin ardından, dini müzikleri çellosuyla anlatan sanatçının albümleri yurt dışında da beğeniyle karşılanıyor.
Henüz İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musîkisi Devlet Konservatuvarı’nda klasik eğitimini sürdürürken, Anadolu müziklerinin tekniklerini çelloya uyarlayan Işık, mezun olduğu 85 yılında TRT’ye girmiş ve konservatuvarda 10 yıl öğretim görevlisi olarak çalışmış. Ut ve çellonun dışında bas kemençe de çalan Işık, bu süre içinde de dünyanın her yerinden müzisyenlerin bulunduğu “Bosphorus”, “Anadolu Feneri”, “Sarband, Sultan’s Minsterels”, “Minsterels Era”, “İnce Saz” gibi çeşitli gruplarla birçok ülkede konserler vermiş. Sonrasında kendi için yaptığı müziği Fahrettin Yarkın’ın ısrarı ve Kalan Müzik’in desteği ile albüm haline getirmiş.
- Çello bir Batı sazı… Ancak siz her yönden çalabiliyorsunuz…
- Bence çello dünyadaki bütün müzikleri icra edebileceğiniz bir enstrüman. Beni ise ifade edebilecek tek enstrüman. Güçlü, içinde bütün duyguları barındıran dinamik bir yapısı var. Çellonun sarıldığım ahşap gövdesi ve ciğerlerime kadar işleyen sesini hiçbir enstrümana değişmem. Ben çelloma sarılıyorum ve çalıyorum. O benim bir parçam gibi… İnsan en sevdiği müziği, kendini ifade edebileceği en iyi enstrümanla yapmalıdır. Bu da benim için çello. Çünkü çellonun güçlü sesi benim hissettiklerimi anlatmak için ideal.
- Yurt dışında da konserler veriyorsunuz, orada yaptığınız çalışmalar nasıl karşılanıyor?
- Yurt dışı çalışmalarım “Bosphorus” ile başladı diyebiliriz. Nikiforos Metaxas’ın kurduğu çok önemli bir grup. Özellikle Yunanistan’a gidip de “Bosphorus” dediğinizde tanımayanla daha hiç karşılaşmadım. Sonra yıllarca yurt dışında çeşitli gruplarla konserler verdim. Ama ilk solo konserlerimi 2007 Mart ayında Turkey Now Festivali çerçevesinde, Hollanda’da gerçekleştirdim. Daha sonra Belçika’da konserim oldu. Dünyaca ünlü Songline ve fRoots dergilerinde albümlerimle ilgili yazılara yer verildi. Kanada’dan Avustralya’ya kadar pek çok ülkede radyolarda albümlerim çalınıyor. Beni en çok etkileyen şey ise Hollanda’da dünya müziklerinin yer aldığı bir müzik markete girdiğimde, satıcının beni tanıması ve albümümdeki müziklerle ilgili yorum yapması oldu.
- Ülkemizde ve dünyadaki yaklaşımların farklı olmasının sizce nedenleri neler?
- Bence halkımız hafife alınıyor. Belki de ticari kaygılar yüzünden önlerine hak etmedikleri malzemeler sunuluyor. Bence insanlar inandıkları müzikleri yapsalar ve halkın beğenisine bıraksalar, zaten halkımız kaliteyi sahiplenip yükseltecektir. Avrupa’da her türlü müzik insanlara ulaşıyor. Ve müzik eleştirmenliği müessesesi çok güzel işliyor. Her konser, her albüm ve her kültürel faaliyet gazetelerin kritik köşelerinde gerçekten eleştiriliyor. Ve bu eleştirmenlerin hemen hemen hepsi müzikolog. İyiyi de kötüyü de gayet net halka ulaştırıyorlar. Bizim ülkemizde bence en büyük eksiklik zenginliklerimizin farkında olamamak, gereken değeri verememek. Bir de özel şirketlerin kültürel faaliyetlere sahip çıkması gerekiyor. Klasik müzik orkestrası olan şirketler olduğu halde Türk müziği veya Halk müziği orkestrası olan özel bir şirket hala yok.
- Bundan sonraki çalışmalarınız için ilginç fikirleriniz var mı?
- İlk albümde bir çello ilk defa Anadolu’yu terennüm ediyor dedik. İkinci albümde ise aynı çello ilk defa Allah’a seslendi. Üçüncü albümün çalışmalarına başladım bile. Yine bir çello bir ilki gerçekleştirecek diyelim ve gerisi sürpriz olsun. Ama şunu söyleyebilirim ki çok eğlenceli bir albüm olacak...
 _________________ Beynimdeki seslerin tınısı
Hiç susmaya diyapozon tınısı...
Ben Afrika'da kanat çırpan kelebeğin, Kuzey Amerika'da yarattığı kasırgayı istiyorum. Ben kaos istiyorum! |
|
| Başa dön |
|
 |
Sponsor
|
|
 |
|
alper44

|
|
| Başa dön |
|
 |
|
Contrapunctus

|
Tarih: Pts Ksm 17, 2008 4:12 pm Mesaj konusu: |
|
|
Önemli değil, çello hayatınıza yeni bir isim tanıtmak istedim.. (:
Yaptığı müzik ilginç geldiğinden çellonun batı enstrümanı ya da doğunun ezgilerini taşışan bir enstrüman olarak değil de bir başka boyutunu da göstermek istedim. .(: _________________ Beynimdeki seslerin tınısı
Ben Afrika'da kanat çırpan kelebeğin, Kuzey Amerika'da yarattığı kasırgayı istiyorum. Ben kaos istiyorum! |
|
| Başa dön |
|
 |
|
alper44

|
|
| Başa dön |
|
 |
|
Contrapunctus

|
Tarih: Cum Ksm 21, 2008 1:48 pm Mesaj konusu: |
|
|
Sen böyle çok teşekkür edeceksin d: , çünkü yeni şeyler buldukça paylaşıma sunmaya devam edeceğim (: _________________ Beynimdeki seslerin tınısı
|
| Başa dön |
|
 |
|
alper44

|
|
| Başa dön |
|
 |
|
Contrapunctus

|
Tarih: Pts Ksm 24, 2008 10:52 pm Mesaj konusu: |
|
|
Ehehehe peki o zaman  _________________ Beynimdeki seslerin tınısı
|
| Başa dön |
|
 |
|
alper44

|
|
| Başa dön |
|
 |
|