|
| Dünya Sıralamasında -Fakülte- |
|
|  |
| Önceki başlık :: Sonraki başlık |
| Yazar |
Mesaj |
|
tughan

|
Tarih: Prş Arl 27, 2007 4:30 pm Mesaj konusu: Süreyya'da ilk etkinlik |
|
|
|
|
Sürreyya Operası’nın 2008 sezonu İdil Biret konseri ile açılacak.
Kadıköy Belediye Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, 80 yıl sonra yeniden müzik ve sanat dünyasına merhaba diyen Süreyya Operası’nın 2008 sezonu açılışının, 8 Ocak 2008 tarihinde saat 20.00’de yapılacağı belirtildi. Sezonun ilk gecesinde piyano virtüozu İdil Biret, Beethoven’in eserlerini seslendirecek.
Biletleri Süreyya Operası gişelerinden temin edilecek konser gecesinde, Biret’in, \"Dünya sahnelerinde bir Türk piyanisti\" isimli kitabının Türkiye’de yayınlanan baskılarını da imzalayacağı kaydedildi.
Milliyet _________________
Saygılar,
Tuğhan. |
|
| Başa dön |
|
 |
Sponsor
|
|
 |
|
jeanluc

|
Tarih: Cum Tem 11, 2008 9:03 pm Mesaj konusu: |
|
|
Süreyya Operası, birkaç özel konser haricinde sezon boyunca Istanbul Devlet Opera ve Balesi'ne ev sahipliği yaptı. önümüzdeki sezonda yapmaya devam edecek...
en son sahnelenen eser, 30 mayıs 2008 tarihinde Erhan Seçkin'in müziklerini, Nil Berkan'ın koreografisini yaptığı "Hayatın İçinden" isimli baleydi.
o salonda çalma şansı bulduğum için kendimi çok şanslı buluyorum. |
|
| Başa dön |
|
 |
|
ezgi_ea

|
Tarih: Cum Tem 11, 2008 11:32 pm Mesaj konusu: |
|
|
| pylşm için tşkler |
|
| Başa dön |
|
 |
|
zigeunerweisen

|
Tarih: Cum Tem 11, 2008 11:57 pm Mesaj konusu: |
|
|
yalnız sahneyi biraz yüksek yapmışlar, ilk 3-4 sırada oturursanız, sahneyi izleyeyim derken boynunuz tutuluyor
bir de orkestra çukuru inip-kalkıyor mu acaba süreyya'da ? mesela akm'de, çok enterasandır, sadece madame butterfly temsili sonrasında orkestra çukuru yukarıya çıkarılırdı diğer hiçbir temsilde orkestra çukurunun yukarı çıkarılıp da müzisyenlerin de selam verebildiklerini görmedim. |
|
| Başa dön |
|
 |
|
jeanluc

|
Tarih: Pts Tem 14, 2008 6:38 pm Mesaj konusu: |
|
|
| zigeunerweisen yazmış: |
yalnız sahneyi biraz yüksek yapmışlar, ilk 3-4 sırada oturursanız, sahneyi izleyeyim derken boynunuz tutuluyor
bir de orkestra çukuru inip-kalkıyor mu acaba süreyya'da ? mesela akm'de, çok enterasandır, sadece madame butterfly temsili sonrasında orkestra çukuru yukarıya çıkarılırdı diğer hiçbir temsilde orkestra çukurunun yukarı çıkarılıp da müzisyenlerin de selam verebildiklerini görmedim. |
orkestra çukuru tıpkı AKMdeki gibi asansör sistemli...
ama elbette AKMdeki kadar geniş değil.ve asansör sistemi binanın kendisinden değil sonradan eklenme sanırım teknik açıdan.. AKM kadar başarılı bir tekniği elbette yok...
evet sahne biraz yukarıda kalmış farkettim.orkestra çukuuda çok çukur.en uzun boylu şef dahi görbilmek için standart şef pdyumunu metrelerce yukarıya çıkarttırıyor, bu da bizi zorluyor şefe bakmak için boyun ağrısı vs.
tüm bu aksaklıklara rağmen Süreyya Operası bence süper yapılmış...
temsil sonunda orkestranın selama çıkıp çıkmayacağını genelde rejisör belirler.
Opera müdürümüz Kerim Soysal iken her temsilde orkestrayı selama kaldırırdı.
şuanki müdürümüz ise sadece belli eserlerde rejisöre bırakıyor sanırım..
madame butterflyda selam veriyordu orkestra doğru.
ama ali baba ve 40 haramilerde de selam veriyor orkestra... keza eskiden kiss me katede ve geçen sene west side storyde de selam veriyordu...
ama bazı eserlerde teknik açıdan kalkamıyor orkestra pdyumu yukarıya.otelloda sanırım orkestra pdyum üzerinde sahne hizasında çelik konstruksiyon olduğundan ve ismini anımsamadığım bir diğer temsilde yine sahneden gelen bi yol, orkestra üzerinde taa seyircilere kadar uzatılmış olduğundan selam veremedi orkestra...
ama her ne kadar selam güzel görünsede, şart değil, neticede herşeyin canlı çalındığını bilmeyen seyirci zaten gelmesin
(bazı playback baleler hariç tabi)
AKMdeki asansör sisteminin sadece orkestra çkurunda olduğunu sanmıyorsun değil mi ?
sanırım en iyi Istanbul balesinde görebileceğin bir sürü asansöt platform, dönen inan platformlar var metrelerce genişliğinde...
sahne üzerinde gördüğün her platform metrelerce kalkabiliyor-inebiliyor.arkada sahne arkasında bir sahne boyutu kadar boşluk var.akustik açıdan kullanılmayan bu boşluk sadece bazı eserlerde açıklığa kavuşturuluyor.ve o görünmeyen bölgede kocaman dönen platform hazır bekliyor.o platform henüz kavrayamadığım bir şekilde öndeki platformun yerine gelebiliyor.en önde dönen sahneli bir dekor varsa misal...
neredeyse bir otobüs boyutuna kadar herhangi bir objeyi, dekoru dışarıdan AKM büyük sahneye yerleştirebilecek yük asansörleri, büyük hangar kapıları vs teknik mevcut.
çok eskiden bir operada koskoca deve ve 2 tane at rol almıştı operada...
bir diğer tiyatro oyununda veya müzikalde gerçek arabalar kol geziyordu sahnede...
kiss me katde mustang vardı kırmızı
AKM nin tekniğini anlata anlata bitiremem.
hala tadilatının yapılması yıkmaktan daha pahalı olacak diyen örümcek beyinlerin ülkenin şu kötü giden ekonomik durumunda milyonlarca dolar harcayarak eskisi gibi Türkiye'nin, balkanların ve orta doğunun en büyük tekniği en zengin opera binasını yapabileceklerini; dahası yapmak isteyeceklerini hiç sanmıyorum !.. |
|
| Başa dön |
|
 |
|
zigeunerweisen

|
Tarih: Pts Tem 14, 2008 8:09 pm Mesaj konusu: |
|
|
açıklamalar için teşekkürler jeanluc
evet o atları ben de hatırlıyorum bir tanesi de manon lescaut'daydı galiba.
ama bence orkestra sanatçılarının da her temsil sonrası selam verebilmeleri gerek. tabi sahne dekoru uygun olduğunda. işin önemli bir kısmını siz yapıyorsunuz, alkışı şef alıyor
neyse, akm 2008-2009 sezonunda kapalıymış, temsiller süreyya'ya yönlendirilecek herhalde. ama başka bir sahne daha gerekir, tek başına süreyya o kadar ağır yükü kaldırmaz sanırım. |
|
| Başa dön |
|
 |
|
jeanluc

|
Tarih: Sal Tem 15, 2008 4:40 am Mesaj konusu: |
|
|
evet tadilatta, umarım geri alabileceğiz sapasağlam AKMyi...
korkuyorum...
bize tekel deposu verildi sanırım üsküdar civarında deniz kenarında olan. önce boş bina orası ama mobil sahne yapılacak dendi.ama akustiği filan ne durumdadır bilemem. belkide depo ve prova alanı olarak kullanılacak, onu da bilemem
Süreyya Operası'nda da yönetim, luthieler, müdürlükler olacak.bale stüdyosu yapıldı (üst kat) sahnesi zaten kullanılıyor.bide sanırım orkestra prova stüdyosu yapılacakmış. ufak temsiller ve konserler için Süreyya süper bence.. atmosferi filan...
ama büyük prodüksiyonlarda yetmez.ama büyük prodüksiyonları sahneleyebileceğimiz Türkiye'de başka sahne de yok esasen...
ikisinin arasında kalan orta büyüklükteki prodüksiyonları belki...
çok fazla turnemiz olacakmış.civar illere, belki ülkelere...
bakalım.sezon açılmadan göremeyeceğiz.
biraz zorluk olacak tabi. neticede yaşamak için avrupa yakasını tercih etmemin nedeni AKM idi.şimdi anadolu yakasına gidip geleceğim.
teşekkürler, herkesin emeği ayrıdır bir prodüksiyonda.orkestra işin duysal kısmını üstlenir, koristler hem duysal hem görsel, solistler zaten solisttirler...
ama biliyormusun ortalama bir operanın sahnelenmesi için çalışan görevli insan sayısı 250 kişi imiş.
yani akşamki temsil için sabah evinden çıkıp AKMye gelen 250 kişi...
orkestradan başlıyorum. koro var, solistler var elbette dansçılar, figürasyon, sahne üzeri teknik ekip var... sonra kostümcü, perukacı, makyajcı, rejisör, rejisör yardımcısı, sahne müdürü, yardımcısı, dekorları yapan insanlar aylarca çalışıyorlar, içlerinde ressamda mevcut, heykeltraşda..işin construction kısmını unutmamak gerekir.metrelerce büyüklüğünde kule sahnede sağlam durması, üzerindeki solisti veya koroyu taşıması tehlike arz etmemesi gerekiyor.bazen akıl almaz şekilde köprüler inşa ediyorlar... biraz düşününce beyni duruyor insanın.elektrikçisinden, ışıkçısından, ses mühendisi ve sesçi çalışanlarına kadar...
bu kadar olumsuzluklara rağmen canını dişine takıp bir ideal uğruna devlet memuru olarak çalışan onca insan...
bu işin sahne kısmı... bide idari bölüm var ki hiç girmeyeceğim, memur abiler, ablalar var, masabaşı çalışan.isimlerini çoğunuzun bilmediği...
bakalım. herşeye rağmen başarılı olması için elimizden gelen herşeyi yapıyoruz...
şahsen bir genç kadrolu orkestra üyesi olarak bunlar benim duygularım...
en son Aspendosta sahnelediğimiz Aida eseri için çok fazla figürasyon kullanıldı. öyle ki normalde orkestra müdürlüğünde yardımcı olan bayan arkadaş bile sahne üzerinde rolü vardı, bazı kostümcü arkadaşlar, orkestra luthiesi, hatta AKM güvenlik müdürünü bile gördüm kostümle kuliste takılırken
hepsi emek bunların, ve karşılıksız emek...
bir ideal, bir gelecek uğruna...
tüm bunlar bu şekilde olurken, birileri çıkıp "ben şöyle sanatçıyım, böyle sanatçıyım" diye forumlara yazıyor ya, gülüyorum... |
|
| Başa dön |
|
 |
|
|
|
 |
|
|
| 1. sayfa (Toplam 1 sayfa) |
|
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız Bu foruma eklenti dosyaları gönderemezsiniz Bu forumdaki dosyaları indirebilirsiniz
|
|  |