Üye Menüsü
  Kullanıcı Adı:

Şifre:

Her ziyaretimde otomatik giriş yap

[ Şifremi unuttum ]
 [ Üye Ol ]

Arama Yap

Gelişmiş Arama İçin
Fakülte GOOGLE

Mini Menü

Müzik Terimleri Sözlüğü
BACH Notaları
CHOPIN Notaları
BEETHOVEN Notaları
MOZART Notaları
VIVALDI Notaları
PAGANINI Notaları
PALESTRINA Notaları
TCHAIKOVSKY Notaları
ALBENIZ Notaları
SCHUBERT Notaları
HANDEL Notaları
TELEMANN Notaları
Klasik Gitar Notaları
Pano Klavuzu
Keman Dersi
Fakülte GOOGLE
Flüt Dersi

Google Önerileri

TTnet Vitamin

Dünya Sıralamasında -Fakülte-

Skolyoz Hastalığına Dikkat!!
Bu Bölümün Tüm Sayfaları | Sayfaya git 1, 2  Sonraki  

Başlığa cevap gönder    -> Genel Sohbet / Kampüs Cafe
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj

kemanci18.ben

Fakülteli (3)

Durumu : Offline

MesajTarih: Prş Tem 31, 2008 7:34 pm    Mesaj konusu: Skolyoz Hastalığına Dikkat!! Alıntıyla Cevap Gönder

[/b]2 ay önce skolyoz hastası olduğumu öğrendim daha önce adını bile duymadığım bir hastalıktı ama şanslıydım erken teşhis konmuştu yani kendi deyimimle yamulmaktan belkide son anda kurtulmuştum Smile bu yazıyı buraya benim gibi skolyoz hastalığının adını bile duymayan ne olduğunu bilmeyenler vardır belki diye koydum çünkü skolyoz hastalığı belki çok önemsiz gibi görünsede sonu çok da iyi bitmeyen ve erken teşhisin (yani eğrilik gözle görülür hale gelmeden ) çok önemli olduğu bir hastalık lütfen aklımızda skolyozla ilgili herhangi bir şüphe dahi varsa doktora gidin [b]

SKOLYOZ : Omurga 3 boyutlu eğimidir.

Normal omurga önden veya arkadan bakıldığında düzdür. Yine normal olarak yanlardan bakıldığında omurga göğüs bölgesinde, arkaya “kifoz” bel bölgesinde öne “lordoz” doğru eğimlidir. Skolyozda yukarıdan aşağıya bakıldığında tüm vertebralar sırt veya bel bölgesinde bir yöne doğru eğilmişlerdir. Omurganın merkezinden üstten aşağıya bakıldığında omurgaların bir kısmı bükülmüşlerdir. Bu da “genelde sağ” kaburgaların çıkınıtılı olması sonucunu doğurur. Skolyoz ailenin birden fazla üyesinde aynı veya farklı kuşaklarda ortaya çıkabilir. “skolyoz, çocuğun veya ailesinin yaptığı veya yapamadığı bir şey nedeni ile gelişemez” Kötü vücut postürü veya ağır çanta taşımak Skolyoza neden olmaz. Skolyoz genelde buluğ çağında ortaya çıkan bir omurga deformitesidir.

Nasıl Fark Edilir?

Skolyozun en çok görülen bulgularından birisi sağ tarafta belirginleşen kürek kemiği çıkıntısıdır. Bir omuz diğerinden daha yüksek olabilir ve çocuk bir tarafa eğilmeye eğilimlidir. Kalça kemikleri simetrik olmayabilir ve biri diğerinden daha yüksekmiş gibi görünür. Skolyozu bozuk duruş ile karıştırmamak gerekir. Sıklıkla skolyozun ilk belirtilerinden biri daha önce giyilebilen giysilerin vücuda tam oturmamasıdır. Bu kızlarda eteğin veya giysinin çizgilerinin asimetrik olması ile belirginleşir. En çarpıcı bulgulardan birisi skolyozlu bir çocuğun öne eğilmesi ile ortaya çıkan kaburga çıkıntısının ortaya çıkmasıdır.

Skolyoz Çok Yaygın mıdır?

Skolyoz araştırma topluluğuna göre her 10 buluğ çağındaki insandan 1 tanesi, herhangi bir derecede skolyoza sahiptir. Bunun anlamı sadece A.B.D de 1 milyon skolyozlu çocuk var demektir. Bu çocuklar aşağı yukarı dörtte biri (veya %2 - %3) tıbbi tedaviye ihtiyaç duyar. Bu tedavi çocuğun yaşı, eğikliğin derecesine göre korse ve egzersizlerle takipten ameliyat olma yoluna gider. Bazı skolyoz vakalarında eğikliğin derecesi o kadar hafif olabilir ki, tedavi hiçbir zaman gerekli olmayabilir. Hafif skolyozun erkeklerdeki sıklığın neredeyse kızlardaki kadardır. Ancak ciddi eğrilikler kızlarda erkeklerdekinden 5-8 kat daha fazladır. Tüm dünyada yürütülen çalışmalar oluşumunda gerçekten ırksal veya etnik duldan bir fark olmadığı ortaya konmuştur.

Skolyoz Tedavi Edilebilir mi?

Şu anda ne skolyoz başlangıcını önleyecek ne de skolyozu cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilebilecek bir yöntem mevcut değil. Skolyoz tespit edildiğinde doktor hastayı değerlendirme ve tedavi için ortopedik spinal cerrah göndermelidir. Böylelikle hasta ayakta çekilen omurga röntgeni ve periodik kontrol muayeneleri şeklinde takibe alınır. Eğer skolyoz erken teşhis edilirse büyük eğilimler bile Breyslerle önlenebilir. Ciddi eğimler cerrahi gerektirebilir.

Yetişkin Skolyozu :

Yetişkinde, skolyoz hafif ise bu durum değişmeden kalabilir veya yıllar içinde çok yavaş ilerleyerek ciddi problemlere yol açmaz. Buna rağmen bazı kişilerde belirgin değişiklikler oluşabilir. Çok ciddi vakalarda solunumda bir problem olabilir. Eğimin büyüklüğü artarak ağrı yapabilir. Ve fonksiyonları engelleyebilir. Osteoporoz (kemiklerin zayıflaması) ilerleyen yaşla beraber hafif bir eğimin belirginleşmesine yol açabilir. Skolyozlu hastalarda osteoporozun tedavi edilmesi özellikle önemlidir. Yetişkinlerdeki skolyoz buluğ çağında tedavi edilmemiş bir eğimin devamı olacağı gibi, yaşla beraber gelişen dejenerasyon sonucu da olabilir.

Skolyozun Değişik Tipleri Var mıdır?

Skolyozun pek çok nedeni vardır. Hastaların %80-85’inde idiopatik tip skolyoz mevcuttur. İdiopatik kelimesinin anlamı belirli bilinen bir nedeni olmayışıdır. İdiopatik skolyoz sıklıkla aileseldir. Ve genetik (kalıtsal) faktörlere bağlı gibi gözükmektedir. Asıl anlamadığımız, eğimin gelişmesini tetikleyen faktörlerdir. Diğer bir deyişle neden bazı eğimler hızla ilerler de bazıları yavaş ilerler. Skolyoz tam anlamıyla sağlıklı çocuklarda gelişebileceği gibi, beyin felçli (serebral palsi) kas hastalıklı, çocuk felçli, çocuklarda oluşabilir. Doğumsal omurga anormallikleri ve bağ dokusu hastalıkları da sebebler arasındadır. Mongolizm (Down) sendromu da sebebler arasındadır. Skolyozun nedenini erken teşhis, uygun tedaviye yardımcı olabilir.

Buluğ çağında skolyoz ağrı yapmaz ve tespit edilmesi zordur ve skolyozun fark edilmesinden birkaç yıl önce başlamış olabilir. Skolyozun tespitindeki en kolay yollardan biri öne eğilme muayenesidir. Çocuğun omurgasını büyüme tamamlanıncaya kadar düzenli olarak kontrol etmelidir. Çünkü skolyoz buluğ çağ içindeki herhangi bir zaman diliminde ortaya çıkabilir.

Skolyozun Erken Tesbiti İçin Basit Ev Testi :

Evet Hayır
Bir omuz diğerinden yukarıda mı?
Kürek kemiklerinden biri diğerinden belirgin mi?
Kalça kemiklerinde asimetri var mı?
Kollar yavaşça öne sarkıtıldığında, bir taraf diğer tarafla karşılaştırıldığında kol ve vücut arasında daha fazla mesafe mi mevcut?

Çocukta abartılı bir artmış bel öne eğimi mevcut mu?
Çocukta abartılı bir sırt kamburu mevcut mu?
Belin bir tarafında diğer tarafa nazaran daha büyük bir doku kıvrımı mevcut mu?

Çocuk bir tarafa doğru eğik mi görülüyor?

Çocuğu muayene ederken diz seviyesinde ellerin ve avuç içlerinin birbirine değecek şekilde kolların gevşekçe yanlara sarkmasını sağla. Bu pozisyonda iken;

· Kaburgalarda bir çıkıntı var mı?

· Kalçada veya belde bir asimetri var mı?

Eğer bir tane bile evet yanıtı var ise veya çocuğun ağabeyi, kız kardeşi, ailesi

veya diğer yakın akrabalarından bir tanesinde skolyoz mevcutsa aile

doktorunuz veya ortopedistiniz ile görüşün.

Normal : Üst ve alt sırt her iki tarafta eşit ve simetrik.

Muhtemel Skolyoz : Üst ve alt sırt veya her ikisinin birden asimetrisi.

Ayrıca Kifozda (Kanburluk) araştırılmalı.

Normal : Düzgün, simetrik, sırt kavsı.

Muhtemel Kifoz : (Aşırı Kamburluk) Muhtemel sırt kavsinin olmayışı ile beraber omuzların belirginleşmesi ve kamburluk

Skolyoz Araştırması : Eğer bir veya daha fazla fiziksel özellik skolyoz veya kifoz düşündürüyorsa profesyonel kişiler ile görüşmeli

alıntıdır

Başa dön
Üye profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Sponsor

BUSENUR

Fakülteli (1)

MesajTarih: Prş Tem 31, 2008 7:42 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

bilgiler için teşekkürlerde ben bişey sorucam Rolling Eyes skolyoz hastalığı şimdi kamburluk gibi bişey mi oluyor??**

kemanci18.ben

Fakülteli (3)

MesajTarih: Prş Tem 31, 2008 7:47 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

pek sayılmaz aslında omurilik eğriliği desek daha iyi olur yani omurganın belli bir tarafa doğru eğrilmesi ama teşhis bakımından kamburluğa da bakılıyordur

Başa dön

kemanci18.ben

Fakülteli (3)

MesajTarih: Prş Tem 31, 2008 7:48 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

bu şekilde gösterebilirim daha sonra omuz dahada eğriliyor Allah'tan ben bu hale gelmeden teşhis edildi Smile

skolyoz.jpg
 Açıklama:
 Dosya Boyutu:  5.79 KB
 Görüntüleme:  531 Kere

skolyoz.jpg

Başa dön

BUSENUR

Fakülteli (1)

MesajTarih: Prş Tem 31, 2008 7:48 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

anladım Smile sanada geçmiş olsun

kemanci18.ben

Fakülteli (3)

MesajTarih: Prş Tem 31, 2008 7:49 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

bu resmi internetten buldum bunun gibi daha birsürü resim var skolyozun ilerlemiş hali de var

Başa dön

kemanci18.ben

Fakülteli (3)

MesajTarih: Prş Tem 31, 2008 7:49 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

BUSENUR yazmış:
anladım Smile sanada geçmiş olsun

teekkür ederim

Başa dön

özgessss

Genel Moderatör

MesajTarih: Prş Tem 31, 2008 7:51 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

nası becerdim bilmiyorum ama başlığı salyangoz hastalığı olarak okuyup girdim başlığa Mr. Green

erken teşhisin çok önemli bir yeri var. hayat kurtarıyor..
çok geçmiş olsun kübracımm Smile
bilgiler içinde çok teşekkür ederiz Smile

hiç beklentimiz kalmamış dosttan bile...
Eylül'^ümmmmmmmmm yerim yerim yerimmmmm SmileSmileSmile
Başa dön
Üye profilini görüntüle Özel mesaj gönder E-posta gönder

kemanci18.ben

Fakülteli (3)

MesajTarih: Prş Tem 31, 2008 7:53 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

teşekkür ederim özge abla sizlerle paylaşmak istedim Smile

Başa dön

purple_violin

Aktif

MesajTarih: Prş Tem 31, 2008 8:15 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Bütün gün tahta sıralarda oturmak buna bir başka neden de olabilir.Fotoraftaki kız sol dirseğini kafasına yaslayıp ders dinleyen tiplerden.
Geçmiş olsun.Paylaşımın için de teşekkürler.
Başa dön
Üye profilini görüntüle Özel mesaj gönder MSN Messenger

kemanci18.ben

Fakülteli (3)

MesajTarih: Prş Tem 31, 2008 8:21 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

sağol purple_violin Smile

bu hastalık için çok sebeb var doğuştan ,düşmeden filanda oluşabiliyor doktor anneme doğumda herhangi bir sorun oldumu diye sormuştu benim boynuma kordon dolanmış belki ondan olmuş olma olasılığı da varmış

Başa dön

purple_violin

Aktif

MesajTarih: Prş Tem 31, 2008 8:24 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Ankara'da Bilkent yolunda büyük bir fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi var.Alanında dünyada üçüncüymüş...Aklında bulunsun Wink Sonuçta erken de teşhis olmuş hastalığın.Hastalık demeyelimde duruş bozukluğun.Umarım çok ciddi 1şey değildir.Tekrar geçmiş olsun.
Başa dön
Üye profilini görüntüle Özel mesaj gönder MSN Messenger

kemanci18.ben

Fakülteli (3)

MesajTarih: Prş Tem 31, 2008 8:39 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

çok sağol burda fizik tedavi aldım ama nede olsa küçük şehir burası şuan benim için pek ciddi bir hastalık değil ama ilerlemediği sürece..bende gözle görülür hiç bir şey yok dikkatli incelendiğinde ortaya çıkıyor dışardan normal görünümlü bir insanım Gül

Başa dön

violinist_secil

Fakülteli (5)

MesajTarih: Prş Tem 31, 2008 9:33 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

valla ben de salyangoz die okudum Confused
çok geçmiş olsun..

nureregli

Üye

MesajTarih: Pts Eyl 08, 2008 9:06 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

bnm de skolyozm var. gittiim doktora keman çalmanın zararı olabilir mi die sordum. o da olabilir dedi. sizce müzik aleti çalmanın bi etkisi var mıdır??

kemanci18.ben

Fakülteli (3)

MesajTarih: Cum Eyl 12, 2008 4:37 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

valla benim keman hiç aklıma gelmedi kontrole gittiğim zaman bende bir sorayım Smile ama bana etkisi var dese bile kemanı bırakmam.. nurereğli seninki kaç derece?

Başa dön

nureregli

Üye

MesajTarih: Cum Eyl 12, 2008 5:09 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

30 DERECE benmki
bn de kemanı bırakmadm ama eskisi kadar sık çalmıorum yine de daha da arttırıcak die korkuorum!!

kemanci18.ben

Fakülteli (3)

MesajTarih: Cum Eyl 12, 2008 5:13 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Surprised seninki yüksekmiş baya... benimki daha 7 derece dışardan farkedilemeyecek kada küçük

Başa dön

kemanci18.ben

Fakülteli (3)

MesajTarih: Cum Eyl 12, 2008 5:14 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

korse tadavisi uyguluyorsan artmaz hastalığın

Başa dön

nureregli

Üye

MesajTarih: Cum Eyl 12, 2008 5:18 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

bnm de öle dışardan farkedilmio gttkçe de azalıo ilk filmde 30 dereceydi ama şimdi daha azdır film çektrmedk ama doktora son gidişimizde çok hızlı düzelio bn bile şaşrdm dedi
bnm skolyozm yazn bulunmuştu o yüzden korse takılmadı sıcak olduu için havalar spor yap dedi doktor bn de o zamndan beri spor salonuna gidiorm sporun büyük faydası var bnm şu an en fazla 20 dir çünkü önceden elinle dookunduunda yamukluk anlaşılıodu şimdi çok dikkat etmen gerekio

madwitch

Üye

MesajTarih: Cum Eyl 12, 2008 6:15 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

İlk önce geçmiş olsun kemancı18.ben, daha sonra da geçmiş olsun diyorum gerçekten erken teşhis çok önemli...

Paylaşımın için ayrıca teşekkür ederim...

kemanci18.ben

Fakülteli (3)

MesajTarih: Cum Eyl 12, 2008 7:39 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

önemli değil wadwitch önemsiz gibi görünen ama aslında çok önemli olan bu hastalığı 1 bilmeyen bile öğrendiyse ne mutlu bana Smile
benimde teşhisim yazın kondu nurereğli yaklaşık 3 ay önce... 2 hafta fizik tedavi gördüm o sıcakta nasıl bir işgence anlatamam sana... ama sonunda bitti sonra egzersiz hareketleri verildi hergün 2 kere yapmam gerek ama yapamıyorum oldukça zor hareketler... özellikle bu hastalığa yüzmek çok iyi geliyor ama ben bu sene hiç yüzemedim Smile bakalım 3 ay sonra kontrolüm var inşallah azalmıştır Gül

Başa dön </