| Önceki başlık :: Sonraki başlık |
| Yazar |
Mesaj |
|
ganisencersoydaş

|
Tarih: Pzr Nis 13, 2008 12:04 pm Mesaj konusu: piyanoda sol el yazma |
|
|
|
|
| arkadaşlar piyanoda bir beste yaptım sag eli hazır ama sol elde hangi notalara bassam anlamsız bir ezgi çıkıyor acaba sol el yazmanın bir formülümü var veya nasıl yazılacagını bilenler yardım edebilirmi |
|
| Başa dön |
|
 |
Sponsor
|
|
 |
|
tughan

|
Tarih: Pzr Nis 13, 2008 12:17 pm Mesaj konusu: |
|
|
Armoni bilgin var mı? Akorları falan biliyor musun? _________________
Saygılar,
Tuğhan. |
|
| Başa dön |
|
 |
|
ganisencersoydaş

|
Tarih: Cum May 09, 2008 9:58 pm Mesaj konusu: |
|
|
| evet biliyorum |
|
| Başa dön |
|
 |
|
tughan

|
Tarih: Cum May 09, 2008 10:19 pm Mesaj konusu: |
|
|
Armoni bilginiz var ise altına uygun akorları koyup düzgün sesler alabilirsiniz... Hatta sadece altına düz akor koyarak bile (örn: Do major - do mi sol diye basarak) eğer doğru koyduysanız düzgün, güzel sesler yakalayabilirsiniz... _________________
Saygılar,
Tuğhan. |
|
| Başa dön |
|
 |
|
lapis

|
Tarih: Cmt Tem 12, 2008 6:21 pm Mesaj konusu: |
|
|
| sanırım arkadaşımız farklı bir şey istiyor.konu akor değil.sol el ile piyano eşliği.mesela bazı arpejler olabilir.türkçe parçaların piyano da eşlikleri için veya arpejleri için döküman sorunu var.bu konuda çalışmaları bulmak çok zor. hatta yok gibi |
|
| Başa dön |
|
 |
|
tughan

|
Tarih: Cmt Tem 12, 2008 7:10 pm Mesaj konusu: |
|
|
İşte sol ele eşlik yazması için yine armoni bilgisi olması lazım... Yoksa yapamaz...  _________________
Saygılar,
Tuğhan. |
|
| Başa dön |
|
 |
|
zepoha heampe

|
Tarih: Pts Tem 28, 2008 10:02 pm Mesaj konusu: |
|
|
Ayrı, fakat uyumlu bir başka melodi yazabilirsin. Kontrpuan gibi yani. Ben bu şekilde birkaç parça üretmiştim, çok da güzel olmuşlardı. Zaten bunu kendiliğinden yapamazsan bu işle fazla uğraşma bence. birden içinden üretebilmen lazım uygun bir melodiyi - ben bir melodi bulduğumda eşlikçi melodisi ile beraber geliyor aklıma nedense
Çoksesliliğin ilk aşaması olan "kanon" tekniğini kullanabilirsin. Yani iki el de aynı şeyi çalacak, fakat sol el, sağ ele göre bir ölçü geriden gelecek. peşpeşe aynı melodi yani. Bu kolaya kaçmak olur ve çabuk anlaşılır, o nedenle sol el melodisini ana melodinin tonuna uygun akor ve arpejlerle süslersen; anlaşılsa bile hoş karşılanır.
Bir de ısrarlı bir ritm kullanarak arka sesteki boşluğu doldurma taktiği var. Bir marş düşün. Sol el sadece iki nota çalıyor ard arda: do-fa-do-fa-do-fa (bu altı notanın 3 ölçüye denk olduğunu düşün). Ana melodinin baş kısmına uyumlu olmalı elbette bu "ısrarlı ritm". Eğer ilerlerde uyumsuz sesler çıkmaya başlarsa başka iki notayı tekrara geçersin. Aynı anda ikişer nota basarak değişik sesler ve renkli ritmler elde etmen işi canlandıracaktır.
En iyisi de stiline uygun bestecinin eserlerini detaylı incelemen olacaktır. Bir piyano parçasını dinlerken arkaplandaki ses yoğunlaş veya nota kağıdından müziği takip et. Duymakta zorlandığın-kaçırdığın yerleri görecek ve daha iyi anlayacaksın parçayı. Bach, Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann, Liszt, Chopin gibi bestecilerin eserlerini incelemek zevkli ve öğretici olacaktır; fakat sıkılabilirsin. O nedenle sonatin bestecilerinin (Clementi mesela) sonatinlerini incelemekle başla işe.
Dediklerimi uygularsan, denersen hoş şeyler çıkacaktır ortaya emin ol. Kolay gelsin! |
|
| Başa dön |
|
 |
|
|
|