|
| Dünya Sıralamasında -Fakülte- |
|
|  |
| Önceki başlık :: Sonraki başlık |
| Yazar |
Mesaj |
|
Outface

|
Tarih: Çrş Oca 23, 2008 12:50 am Mesaj konusu: Operet |
|
|
|
|
Operet, olayları gülünç ve toplumsal, siyasal yergi öğeleri içererek anlatanm müzikal sahne oyunudur.
Dünya'da operet
Olay ve kişilerin özelliklerinin sınırı çok belirgin olmadığından opera komikle ayrımını çizmek zordur. Operet, Fransa'da İkinci İmparatorluk boyunca Paris'te çok tutulan bir eğlenceydi. En önemli temsilcisi J. Offenbach'dır. Viyana'da 1870'lerde daha duygusal ve sıcak melodikliğe dayanan yeni bir operet tipi ortaya çıktı. Bu okulun temsilcisi J. Strauss (oğul), F. von Suppe ve K. Millöcker'dir. Giderek yergisel özelliğini yitiren operet, yumuşak müziğiyle müzikal komediye dönüştü. Viyana'da F. Lehar, O. Straus bu türde eserler verdiler.
Türkiye'de operet
Operet, Türkiye'de 19. yüzyı'ın ikinci yarısı ve 20. yüzyıl'ın ilk yarısında yaygın bir tür oldu. Operet besteleyen ilk müzikçi Dikran Çuhacıyan Efendi oldu. Özellikle Leblebici Horhor operetiyle yaygın bir ün kazandı. İsmail Hakkı Bey, doğu müziği sistemleri içinde operetler besteledi. Daha sonra Dr. Suphi Ezgi, Hasan Ferit Alnar, Muhlis Sabahattin Ezgi, Cemal Reşit Rey bu türden ürünler verdiler. |
|
| Başa dön |
|
 |
Sponsor
|
|
 |
|
Leo Delibes

|
Tarih: Pts Hzr 16, 2008 11:46 am Mesaj konusu: |
|
|
Daha önce "Telefon" ve "İnsan Sesi" isimli 2 adet operet izledim. Operaya çok yakın olacağını zannediyordum ama hayal kırıklığına uğradım. Kısacası operayı inanılmaz sevmeme ve takip etmeme rağmen bu türden çok hoşnut kalmadım. Yine de sezonda denk geldikçe gitmeyi planlıyorum. Belki daha iyi örnekleri ile karşılaşırım. Lehar'ın ŞenDul operetini önermişti hocam, onu bekliyoruz bakalım.  |
|
| Başa dön |
|
 |
|
altınay

|
Tarih: Çrş Tem 16, 2008 3:14 pm Mesaj konusu: |
|
|
| Operetlerin 1930 lardaki canlılığına dönmesi en büyük dileğim.Operetin ne olduğunu acaba kaç kişi biliyor.Devlet Opera ve Balesinin bu işe el atması gerekir diye düşünüyorum |
|
| Başa dön |
|
 |
|
|
|
 |
|
|
| 1. sayfa (Toplam 1 sayfa) |
|
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız Bu foruma eklenti dosyaları gönderemezsiniz Bu forumdaki dosyaları indirebilirsiniz
|
|  |