Üye Menüsü
  Kullanıcı Adı:

Şifre:

Her ziyaretimde otomatik giriş yap

[ Şifremi unuttum ]
 [ Üye Ol ]

Arama Yap

Gelişmiş Arama İçin
Fakülte GOOGLE

Mini Menü

Müzik Terimleri Sözlüğü
BACH Notaları
CHOPIN Notaları
BEETHOVEN Notaları
MOZART Notaları
VIVALDI Notaları
PAGANINI Notaları
PALESTRINA Notaları
TCHAIKOVSKY Notaları
ALBENIZ Notaları
SCHUBERT Notaları
HANDEL Notaları
TELEMANN Notaları
Klasik Gitar Notaları
Pano Klavuzu
Keman Dersi
Fakülte GOOGLE
Flüt Dersi

Google Önerileri

TTnet Vitamin

Dünya Sıralamasında -Fakülte-

Klasik gitarda ton kavramı

Başlığa cevap gönder    -> Gitar
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj

Tunç

Üye

Durumu : Offline

MesajTarih: Pts Ekm 15, 2007 9:06 pm    Mesaj konusu: Klasik gitarda ton kavramı Alıntıyla Cevap Gönder

Evet arkadaşlar biliyosunuz ki özellikle Alman ekolünde enstrumanist için ton çok önemlidir. Bu kavram özellikle 20. yüzyılda klasik gitarda da çok tartışılmaya başlandı. Şöyle bir eskilerden yenilere doğru gittiğinizde, gitaristlerin tonlarının her nesilde biraz daha iyiye gittiğini görürüz. Bunun son noktası bence David Russell'dır. Çok kristalize bir tonu var, sanki gitar değilde arp çalıyo mübarek Smile araştırmalarım ve tecrübelerim sonucu, gitarda iyi ton çıkarmak için iki etken olduğuna karar verdim; ilk olarak iyi bir tekniğe sahip olmak, ikincisi tırnak şekli. Çoğu enstrumanda parmaklar tellere direk temas etmez (piyanoda tuşlarla, kemanda arşe ile vs..) gitarda direkt parmak uçları ve tırnaklarla çaldığımız, için iyi ton çıkarma açısından tırnağın şekli çok önemli.

Ben eskiden tırnağımı dümdüz törpülüyodum, daha tok ve gür bir ses çıkıyo ama zamanla bu ton hoşuma gitmemeye başladı. Bence gitarın tonu olabildiğince yuvarlak ve kristalize olmalıdır. Bu yüzden artık tırnaklarıma oval şekil veriyorum ve 0 numara ince zımpara ile pürüzsüz hale getiriyorum. Şu anki tonum beni tatmin ediyo. Peki siz neler yapıyosunuz? bu konuda sorunları olan var mı? görüşlerinizi bekliyorum Rolling Eyes

Sponsor

NoExit

Fakülteli (2)

MesajTarih: Çrş Ekm 17, 2007 8:21 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

açıkcası ben tum tırnaklarımı uzatamıyorum..(cunku diger enst. bass gitar ) bas parmagım icin konusursak bende oval sekilde törpülüyorum daha rahat ve turlu tını alabiliorum...su ana kadar zımpara kullanmadım ama kullanan cok arkadasım var.zımpara ile daha rahat oldugunu soylediler...

Nerede mavi mutluluklar nerede sevdamız ve yarın umutlarımız

Hoşçakal sevgilim
Başa dön
Üye profilini görüntüle Özel mesaj gönder Üyenin web sitesi

Tunç

Üye

MesajTarih: Çrş Ekm 17, 2007 9:18 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

NoExit yazmış:
açıkcası ben tum tırnaklarımı uzatamıyorum..(cunku diger enst. bass gitar ) bas parmagım icin konusursak bende oval sekilde törpülüyorum daha rahat ve turlu tını alabiliorum...su ana kadar zımpara kullanmadım ama kullanan cok arkadasım var.zımpara ile daha rahat oldugunu soylediler...

Bende 2. enstruman olarak bass çalıyorum, tırnaklarım uzun olduğu için, parmak uçlarıma bant yapıştırarak veya ince lastik eldiven takarak çalıyorum, tırnaklarla bass dan iğrenç bi ton çıkıyo, dolayısı ile uzatamaman normal. Ben zaten daha çok klasik gitar için söylemiştim Wink

NoExit

Fakülteli (2)

MesajTarih: Çrş Ekm 17, 2007 10:44 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

katılıorum sana... Gül

Nerede mavi mutluluklar nerede sevdamız ve yarın umutlarımız

Hoşçakal sevgilim
Başa dön
Üye profilini görüntüle Özel mesaj gönder Üyenin web sitesi

Meryem Sumeli

Yeni Üye

MesajTarih: Cmt Ekm 20, 2007 12:11 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Ben de çok fazla uzun turnak kullanamıyorum,birde tırnaklarımı oval olarak törpüleyince daha rahat kullanabiliyorum.
Başa dön
Üye profilini görüntüle Özel mesaj gönder

Tunç

Üye

MesajTarih: Cmt Ekm 20, 2007 9:33 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Meryem Sumeli yazmış:
Ben de çok fazla uzun turnak kullanamıyorum,birde tırnaklarımı oval olarak törpüleyince daha rahat kullanabiliyorum.

Haklısın meryem, bencede oval törpülemek tırnakların hem daha az takılmasını sağlıyo hemde daha yumuşak bi ton veriyo Smile

PEsimist__

Aktif

MesajTarih: Pts Arl 17, 2007 2:16 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

YA BİŞİ SORUCAM KLASİK GİTAR ÇALMAK İÇİN UZUN TIRNAK ŞART MI?

nagmee

Genel Moderatör

MesajTarih: Pts Arl 17, 2007 2:20 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

uzun tırnak gerekli değil bence.. tırnak uzatmadanda çalınır yani gitar.. Wink
Gidiyorum güzelleşmek için
Unutulsun diye çirkinliklerim...
Gidiyorum sevdiğim..
Ayağa Kalk!... Uyumak İçin Önünde Sonsuzluk Var...
Başa dön

PEsimist__

Aktif

MesajTarih: Pts Arl 17, 2007 2:26 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

cok teşekkürler ama tırnakla daha iyi ses alınmıyo mu?
Başa dön

Tunç

Üye

MesajTarih: Pts Arl 17, 2007 11:32 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

PEsimist__ yazmış:

Eski ekoller tırnak kullanmazdı Franchesco Tarrega gibi, ama onların zamanında hayvan bağırsağından yapılan teller kullanıldığı için sorun olmuyodu. Günümüz gitarında misina teller kullanılıyo, bu tellerde tırnaksız iyi ton elde etmek çok güç. Günümüzde istisnalar dışında bütün gitaristler uzun veya kısa olsun tırnakla çalar. Her gitaristin tırnak şekli farklıdır, dünyanın en iyi gitaristlerinden David Russell'in tırnak şekli ile ilgili bir link

http://www.davidrussellguitar.com/tip-data/tip-Autumn-2004.htm

tabi herkez bu şekilde törpülerse iyi ton çıkarır diye bi kural yok, kişiden kişiye değişir.

shakti

Üye

MesajTarih: Prş Şub 07, 2008 11:39 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Selam arkadaşlar,

Ben biraz klasik biraz da flamenko tekniği bilen bir gitaristim. Çok iyi bir klasik gitarcı olmasam da avrupada çok gitarist tanıdığım için, deneyimlerim ve yaşım itibarıyla da özellikli bu enstrumanı iyi tanıyorum.

Bir çoğunuz bilebilir klasik gitarlar klasik ve flamenko olarak iki ana gruba ayrılırlar (bilenler için ahkam kesmiş olmayayım) ve genelde aynı fiyat ve kalite grubundaki klasik ve flamenko gitarların aralarındaki genel fark şudur: Klasik gitarın genel volümü flamenkoya göre daha gürdür, flamenkonun parlak ses tınısı klasiğe göre daha fazladır. Bu fark ağacın cinsi ve yapım tekniğinden kaynaklanır. Ses tahtası denilen ön yüzdeki ağacın cinsi hep aynı olur ama yan ve arka kısımda kullanılan ağacın cinsi değişkendir, bu da seste ve kalitede değişkenliklere neden olur. Ön yüz, yani ses tahtası ladin olur. Bu ladin de farklı ülkelerdeki türleri farklı neticeler verir. Ama bir tüyo vereyim, genelde sık damarlı ladin taha tiz olur, geniş damarlı ladin daha bas ve gür olur. Tabi bu genel kural ama bazı ladinler bu kurala girmezler.

Bazen bir dükkana girersiniz aynı gitarın aynı modelinin 3-4 tanesini denersiniz içinden bir tanesinin tınısı size farklı gelir.

Bu gitarların kendi özelliklerinden kaynaklanan tonları, bir de çalış teknikleri var.
Evet gitar tırnaksız da çalınır özellikle elektro jazz gitarlar tırnaksız parmak teknikleri ile çalınır. Ben tırnak ile çalıyorum, bazen tamir işileri esnasında tırnaklarım kırılabiliyor ama çalış tarzım olarak bunu benimsedim.

Tırnak ile şalışta bir klasik tarz var bir flamenko tarz var. her ikisi de bazı yerlerde karıştırılabilse de asıl olan prensip şudur.
Tırnak ile teli dışarı doğru çekerek çalarken volüm ve tizler düşer, içeri doğru vuruş yapıldığında volüm ve tizler artar. Örneğin flamenkoda iki parmak ile melodi veya solo çalarken gitarın içine doğru vuruş yaparsınız ve sesler çok hoş ve parlak olur. Bir klasik parça çalarken ise o parlaklık azalır. Tabi bir klasik parçayı flamenko tekniğiyle çalamazsınız ama zaten klasiğin o tonunu çalış tekniği de verir. Ama gitarın dengeli bir parlaklığı ve gürlüğü isteniyorsa o zaman paraya kıyıp el yapımı bir konser gitarı gibi bir şey almak gerekebilir.

Ben tırnaklarımı genelin yaptığı gibi oval törpülüyorum, ama Ahmet Kanneci gibi bazı gitaristlerin değişik bir tırnak şekli var, ben bu tarza pek alışamadım. Bir de bazı gitaristler kullanılan törpünün cinsi veya özel tırnak zımparası ile törpülemek çalış tekniğine etki eder diyorlar ama ben o kadar usta olmadığım için bu konuda bir fikir beyan edemiyeceğim.

Flamenkoda örneğin özellikle başbarmak tırnağı çok uzun olur ve baslarda çok güzel tınılar verir ama bu kadar uzun tırnakla da klasik çalmak zor olur. Üf ne zor iş değilmi?Smile

tyln87

Üye

MesajTarih: Sal Şub 19, 2008 1:36 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

benim de tırnaklarım çok uzun diyemem ama bende oval törpülüyorum yoksa tellere takılıyo sesi dayanılmaz oluyo.....

shakti

Üye

MesajTarih: Çrş Şub 20, 2008 12:02 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Tunç yazmış:
PEsimist__ yazmış:

Eski ekoller tırnak kullanmazdı Franchesco Tarrega gibi, ama onların zamanında hayvan bağırsağından yapılan teller kullanıldığı için sorun olmuyodu. Günümüz gitarında misina teller kullanılıyo, bu tellerde tırnaksız iyi ton elde etmek çok güç. Günümüzde istisnalar dışında bütün gitaristler uzun veya kısa olsun tırnakla çalar. Her gitaristin tırnak şekli farklıdır, dünyanın en iyi gitaristlerinden David Russell'in tırnak şekli ile ilgili bir link

http://www.davidrussellguitar.com/tip-data/tip-Autumn-2004.htm

tabi herkez bu şekilde törpülerse iyi ton çıkarır diye bi kural yok, kişiden kişiye değişir.
Bir sorum olacaktı.
Gitarın tüm tellerinden aynı homojenlikte kristal ses almak nasıl mümkün oluyor.
Özellikle sorum şu sol teliyle ilgili. Bu sol teli flamenko değil ama özellikle klasik gitarlarda diğer si ve ince mi'den daha mat çıkıyor. Gerçi gitarın kalitesi arttıkça sesler daha eşit oluyor ama yine de sanki sol'de özellikle bir matlık var diğerlerine göre, yanılıyormuyum? Bu problemin çözümü varmı acaba bilen varmı?
Yoksa çözüm olarak 5000 dolarlık bir gitarmı almalıyımSmile? Yani neden olmasın. Konservatuar 1. sınıftaki bir genç arkadaşım 15 bin dolarlık kemanından tatmin olmadığı için 30 bin dolarlık yeni bir keman için para biriktirdiğini söyledi. O zaman dedim ki kendime, benim 1000 dolarlık gitarım demekki konserler için amatörmü kalıyor acaba diye bir soru?

hayabusa

Üye

MesajTarih: Cum Tem 18, 2008 7:07 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

benim bildiğim ve gitarist arkadaşlarımdan duyduğum kadarı ile tırnak şekilleri gerçekten gitarda aldığımız tonları çok fazla değiştirmekte mesela tırnaklarımız düz şekilde çalarken farklı tırnaklarımız ovalken çok farklı sesler çıkmakta benim kavrayabildiğim kadarıyla tırnağımızı törpüleme şeklimizden bile fark edebiliyor önceleri tırnaklarımı törpü ile oval hale getirerek çalardım daha sonra bir arkadaşımın tavsiyesi ile 360kum altı kauçuklu zımpara ile oval hale getirmeye başladım ve şu an aldığim ses mükemmel...tırnaklarınızı zımpara ile oval hale getirmenizi ve ne çok fazla uzun nede çok fazla kısa hale getirmenizi tavsiye ederim ve tırnağın kırılma sorunu da minumuma inmekte.
Önceki mesajları göster:   
Başlığa cevap gönder  

1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
Bu foruma eklenti dosyaları gönderemezsiniz
Bu forumdaki dosyaları indirebilirsiniz

Güvenlik Sistemi CBACK CrackerTracker