| Önceki başlık :: Sonraki başlık |
| Yazar |
Mesaj |
|
Tunç

|
Tarih: Pts Ekm 15, 2007 9:06 pm Mesaj konusu: Klasik gitarda ton kavramı |
|
|
|
|
Evet arkadaşlar biliyosunuz ki özellikle Alman ekolünde enstrumanist için ton çok önemlidir. Bu kavram özellikle 20. yüzyılda klasik gitarda da çok tartışılmaya başlandı. Şöyle bir eskilerden yenilere doğru gittiğinizde, gitaristlerin tonlarının her nesilde biraz daha iyiye gittiğini görürüz. Bunun son noktası bence David Russell'dır. Çok kristalize bir tonu var, sanki gitar değilde arp çalıyo mübarek araştırmalarım ve tecrübelerim sonucu, gitarda iyi ton çıkarmak için iki etken olduğuna karar verdim; ilk olarak iyi bir tekniğe sahip olmak, ikincisi tırnak şekli. Çoğu enstrumanda parmaklar tellere direk temas etmez (piyanoda tuşlarla, kemanda arşe ile vs..) gitarda direkt parmak uçları ve tırnaklarla çaldığımız, için iyi ton çıkarma açısından tırnağın şekli çok önemli.
Ben eskiden tırnağımı dümdüz törpülüyodum, daha tok ve gür bir ses çıkıyo ama zamanla bu ton hoşuma gitmemeye başladı. Bence gitarın tonu olabildiğince yuvarlak ve kristalize olmalıdır. Bu yüzden artık tırnaklarıma oval şekil veriyorum ve 0 numara ince zımpara ile pürüzsüz hale getiriyorum. Şu anki tonum beni tatmin ediyo. Peki siz neler yapıyosunuz? bu konuda sorunları olan var mı? görüşlerinizi bekliyorum  _________________ Abe yapıştır sipalileri, em çalarıs em süleris |
|
| Başa dön |
|
 |
Sponsor
|
|
 |
|
NoExit

|
Tarih: Çrş Ekm 17, 2007 8:21 pm Mesaj konusu: |
|
|
açıkcası ben tum tırnaklarımı uzatamıyorum..(cunku diger enst. bass gitar ) bas parmagım icin konusursak bende oval sekilde törpülüyorum daha rahat ve turlu tını alabiliorum...su ana kadar zımpara kullanmadım ama kullanan cok arkadasım var.zımpara ile daha rahat oldugunu soylediler... _________________ Yaşam durdu kapanıyor gözlerime dünya
Nerede mavi mutluluklar nerede sevdamız ve yarın umutlarımız
Hoşçakal sevgilim |
|
| Başa dön |
|
 |
|
Tunç

|
Tarih: Çrş Ekm 17, 2007 9:18 pm Mesaj konusu: |
|
|
| NoExit yazmış: |
| açıkcası ben tum tırnaklarımı uzatamıyorum..(cunku diger enst. bass gitar ) bas parmagım icin konusursak bende oval sekilde törpülüyorum daha rahat ve turlu tını alabiliorum...su ana kadar zımpara kullanmadım ama kullanan cok arkadasım var.zımpara ile daha rahat oldugunu soylediler... |
Bende 2. enstruman olarak bass çalıyorum, tırnaklarım uzun olduğu için, parmak uçlarıma bant yapıştırarak veya ince lastik eldiven takarak çalıyorum, tırnaklarla bass dan iğrenç bi ton çıkıyo, dolayısı ile uzatamaman normal. Ben zaten daha çok klasik gitar için söylemiştim  _________________ Abe yapıştır sipalileri, em çalarıs em süleris |
|
| Başa dön |
|
 |
|
NoExit

|
Tarih: Çrş Ekm 17, 2007 10:44 pm Mesaj konusu: |
|
|
katılıorum sana...  _________________ Yaşam durdu kapanıyor gözlerime dünya
Nerede mavi mutluluklar nerede sevdamız ve yarın umutlarımız
Hoşçakal sevgilim |
|
| Başa dön |
|
 |
|
Meryem Sumeli

|
Tarih: Cmt Ekm 20, 2007 12:11 am Mesaj konusu: |
|
|
| Ben de çok fazla uzun turnak kullanamıyorum,birde tırnaklarımı oval olarak törpüleyince daha rahat kullanabiliyorum. |
|
| Başa dön |
|
 |
|
Tunç

|
Tarih: Cmt Ekm 20, 2007 9:33 am Mesaj konusu: |
|
|
| Meryem Sumeli yazmış: |
| Ben de çok fazla uzun turnak kullanamıyorum,birde tırnaklarımı oval olarak törpüleyince daha rahat kullanabiliyorum. |
Haklısın meryem, bencede oval törpülemek tırnakların hem daha az takılmasını sağlıyo hemde daha yumuşak bi ton veriyo  _________________ Abe yapıştır sipalileri, em çalarıs em süleris |
|
| Başa dön |
|
 |
|
PEsimist__

|
Tarih: Pts Arl 17, 2007 2:16 pm Mesaj konusu: |
|
|
YA BİŞİ SORUCAM KLASİK GİTAR ÇALMAK İÇİN UZUN TIRNAK ŞART MI? _________________ MuSTaFa |
|
| Başa dön |
|
 |
|
nagmee

|
Tarih: Pts Arl 17, 2007 2:20 pm Mesaj konusu: |
|
|
uzun tırnak gerekli değil bence.. tırnak uzatmadanda çalınır yani gitar..  _________________ Gözler önünde işte
Gittikçe arınıyorum kendimden
Her giden güzelleşir
Gidiyorum güzelleşmek için
Unutulsun diye çirkinliklerim...
Gidiyorum sevdiğim..
Ayağa Kalk!... Uyumak İçin Önünde Sonsuzluk Var... |
|
| Başa dön |
|
 |
|
PEsimist__

|
Tarih: Pts Arl 17, 2007 2:26 pm Mesaj konusu: |
|
|
| cok teşekkürler ama tırnakla daha iyi ses alınmıyo mu? |
|
| Başa dön |
|
 |
|
Tunç

|
Tarih: Pts Arl 17, 2007 11:32 pm Mesaj konusu: |
|
|
| PEsimist__ yazmış: |
| YA BİŞİ SORUCAM KLASİK GİTAR ÇALMAK İÇİN UZUN TIRNAK ŞART MI? |
Eski ekoller tırnak kullanmazdı Franchesco Tarrega gibi, ama onların zamanında hayvan bağırsağından yapılan teller kullanıldığı için sorun olmuyodu. Günümüz gitarında misina teller kullanılıyo, bu tellerde tırnaksız iyi ton elde etmek çok güç. Günümüzde istisnalar dışında bütün gitaristler uzun veya kısa olsun tırnakla çalar. Her gitaristin tırnak şekli farklıdır, dünyanın en iyi gitaristlerinden David Russell'in tırnak şekli ile ilgili bir link
http://www.davidrussellguitar.com/tip-data/tip-Autumn-2004.htm
tabi herkez bu şekilde törpülerse iyi ton çıkarır diye bi kural yok, kişiden kişiye değişir. _________________ Abe yapıştır sipalileri, em çalarıs em süleris |
|
| Başa dön |
|
 |
|
shakti

|
Tarih: Prş Şub 07, 2008 11:39 pm Mesaj konusu: |
|
|
Selam arkadaşlar,
Ben biraz klasik biraz da flamenko tekniği bilen bir gitaristim. Çok iyi bir klasik gitarcı olmasam da avrupada çok gitarist tanıdığım için, deneyimlerim ve yaşım itibarıyla da özellikli bu enstrumanı iyi tanıyorum.
Bir çoğunuz bilebilir klasik gitarlar klasik ve flamenko olarak iki ana gruba ayrılırlar (bilenler için ahkam kesmiş olmayayım) ve genelde aynı fiyat ve kalite grubundaki klasik ve flamenko gitarların aralarındaki genel fark şudur: Klasik gitarın genel volümü flamenkoya göre daha gürdür, flamenkonun parlak ses tınısı klasiğe göre daha fazladır. Bu fark ağacın cinsi ve yapım tekniğinden kaynaklanır. Ses tahtası denilen ön yüzdeki ağacın cinsi hep aynı olur ama yan ve arka kısımda kullanılan ağacın cinsi değişkendir, bu da seste ve kalitede değişkenliklere neden olur. Ön yüz, yani ses tahtası ladin olur. Bu ladin de farklı ülkelerdeki türleri farklı neticeler verir. Ama bir tüyo vereyim, genelde sık damarlı ladin taha tiz olur, geniş damarlı ladin daha bas ve gür olur. Tabi bu genel kural ama bazı ladinler bu kurala girmezler.
Bazen bir dükkana girersiniz aynı gitarın aynı modelinin 3-4 tanesini denersiniz içinden bir tanesinin tınısı size farklı gelir.
Bu gitarların kendi özelliklerinden kaynaklanan tonları, bir de çalış teknikleri var.
Evet gitar tırnaksız da çalınır özellikle elektro jazz gitarlar tırnaksız parmak teknikleri ile çalınır. Ben tırnak ile çalıyorum, bazen tamir işileri esnasında tırnaklarım kırılabiliyor ama çalış tarzım olarak bunu benimsedim.
Tırnak ile şalışta bir klasik tarz var bir flamenko tarz var. her ikisi de bazı yerlerde karıştırılabilse de asıl olan prensip şudur.
Tırnak ile teli dışarı doğru çekerek çalarken volüm ve tizler düşer, içeri doğru vuruş yapıldığında volüm ve tizler artar. Örneğin flamenkoda iki parmak ile melodi veya solo çalarken gitarın içine doğru vuruş yaparsınız ve sesler çok hoş ve parlak olur. Bir klasik parça çalarken ise o parlaklık azalır. Tabi bir klasik parçayı flamenko tekniğiyle çalamazsınız ama zaten klasiğin o tonunu çalış tekniği de verir. Ama gitarın dengeli bir parlaklığı ve gürlüğü isteniyorsa o zaman paraya kıyıp el yapımı bir konser gitarı gibi bir şey almak gerekebilir.
Ben tırnaklarımı genelin yaptığı gibi oval törpülüyorum, ama Ahmet Kanneci gibi bazı gitaristlerin değişik bir tırnak şekli var, ben bu tarza pek alışamadım. Bir de bazı gitaristler kullanılan törpünün cinsi veya özel tırnak zımparası ile törpülemek çalış tekniğine etki eder diyorlar ama ben o kadar usta olmadığım için bu konuda bir fikir beyan edemiyeceğim.
Flamenkoda örneğin özellikle başbarmak tırnağı çok uzun olur ve baslarda çok güzel tınılar verir ama bu kadar uzun tırnakla da klasik çalmak zor olur. Üf ne zor iş değilmi? _________________ Bilgi paylaştıkça gelişim gerçekleşir. |
|
| Başa dön |
|
 |
|
tyln87

|
Tarih: Sal Şub 19, 2008 1:36 am Mesaj konusu: |
|
|
benim de tırnaklarım çok uzun diyemem ama bende oval törpülüyorum yoksa tellere takılıyo sesi dayanılmaz oluyo..... _________________ T@y~L@n |
|
| Başa dön |
|
 |
|
shakti

|
Tarih: Çrş Şub 20, 2008 12:02 am Mesaj konusu: |
|
|
| Tunç yazmış: |
| PEsimist__ yazmış: |
| YA BİŞİ SORUCAM KLASİK GİTAR ÇALMAK İÇİN UZUN TIRNAK ŞART MI? |
Eski ekoller tırnak kullanmazdı Franchesco Tarrega gibi, ama onların zamanında hayvan bağırsağından yapılan teller kullanıldığı için sorun olmuyodu. Günümüz gitarında misina teller kullanılıyo, bu tellerde tırnaksız iyi ton elde etmek çok güç. Günümüzde istisnalar dışında bütün gitaristler uzun veya kısa olsun tırnakla çalar. Her gitaristin tırnak şekli farklıdır, dünyanın en iyi gitaristlerinden David Russell'in tırnak şekli ile ilgili bir link
http://www.davidrussellguitar.com/tip-data/tip-Autumn-2004.htm
tabi herkez bu şekilde törpülerse iyi ton çıkarır diye bi kural yok, kişiden kişiye değişir. |
Bir sorum olacaktı.
Gitarın tüm tellerinden aynı homojenlikte kristal ses almak nasıl mümkün oluyor.
Özellikle sorum şu sol teliyle ilgili. Bu sol teli flamenko değil ama özellikle klasik gitarlarda diğer si ve ince mi'den daha mat çıkıyor. Gerçi gitarın kalitesi arttıkça sesler daha eşit oluyor ama yine de sanki sol'de özellikle bir matlık var diğerlerine göre, yanılıyormuyum? Bu problemin çözümü varmı acaba bilen varmı?
Yoksa çözüm olarak 5000 dolarlık bir gitarmı almalıyım ? Yani neden olmasın. Konservatuar 1. sınıftaki bir genç arkadaşım 15 bin dolarlık kemanından tatmin olmadığı için 30 bin dolarlık yeni bir keman için para biriktirdiğini söyledi. O zaman dedim ki kendime, benim 1000 dolarlık gitarım demekki konserler için amatörmü kalıyor acaba diye bir soru? _________________ Bilgi paylaştıkça gelişim gerçekleşir. |
|
| Başa dön |
|
 |
|
hayabusa

|
Tarih: Cum Tem 18, 2008 7:07 pm Mesaj konusu: |
|
|
benim bildiğim ve gitarist arkadaşlarımdan duyduğum kadarı ile tırnak şekilleri gerçekten gitarda aldığımız tonları çok fazla değiştirmekte mesela tırnaklarımız düz şekilde çalarken farklı tırnaklarımız ovalken çok farklı sesler çıkmakta benim kavrayabildiğim kadarıyla tırnağımızı törpüleme şeklimizden bile fark edebiliyor önceleri tırnaklarımı törpü ile oval hale getirerek çalardım daha sonra bir arkadaşımın tavsiyesi ile 360kum altı kauçuklu zımpara ile oval hale getirmeye başladım ve şu an aldığim ses mükemmel...tırnaklarınızı zımpara ile oval hale getirmenizi ve ne çok fazla uzun nede çok fazla kısa hale getirmenizi tavsiye ederim ve tırnağın kırılma sorunu da minumuma inmekte. _________________ BeN SaDeCe BeN SaDeCe BeN OLmAK İsTiYoRum.. |
|
| Başa dön |
|
 |
|
|
|