Tarih: Çrş May 07, 2008 4:08 pm Mesaj konusu: kemanımı yeniliyorum yardım lütfen
keman yapımı ile ilgisi olan luthier arkadaşlardan yardım talep ediyorum vereceğiniz her bilgi benm için altın değerindedir 1 hafta önce kendi kendime el yapımı bir keman alamayacağımı düşündüğümden dolayı kemanı revize olayına gittim elimde 16 yıllık bir çin kemanı var bunu tamamen zımparaladım ve şu anda ağacın ilk haliyle durmakda tamamenb zımparaladım ve bi sesine bakayım dedim o çin malı kemanın sesi nasıl gür çıkıyor anlatamam ancak benim sorun şu bu gomalak cilayı nerelerden bulabilirim birde kemanı koyu kırmızı eskitme görünümünü cilalamadan önce veriyorum galiba onu ne tür boyayla yapmam gerekiyor hani annem ahşapcıdır benim:) kemanı ne tür bnoyayla o reng verildiğini bilmediğimizden elimizi bile sürmüyoruz ikinci sorum ise(biraz fazla uzun oldu ama:)) kemanın can direğinin kalınlaştırıldığını duydum benim istediğim kemanımın sesinin bas olması yani tonunun kalın olmasını istiyorum bnunun için ne yapmam lazım veya yaptırmam lazım bide kemanın can direğiyle nasıl oynayabilirim:) kemanın içine hiçbirşey girmiyorda:D bunun bir aletimi var can diireğini içine sokmanın yoksa elle sokmak imkansız gibi görünüyorda:) şimdiden teşekkür ederim benim gibi yapmak isteyen arkadaşlara bi kaç tavsiyem (kemanı zımparaladım normal beyaz ağaç haline döndü dedim ama bu öyle hemen 1 günde olan bişy dedğil bu işe kalkışmadan önce parmaklarınızın şişeceğini en az 1 haftanızı sadece zımparaya vereceğinizi göze alarak başlayın derim şimdilik bu kadar yardımlarınızla belkide ilerde kendi kemanımı yaparım kim bilir...
yardım etmek isterim ama kolay olmıcak gibi..sorduğun soruları anlatsamda uygulamasını yapamazsın diye düşünüyorum.can direğinin bir aparatı var ama ülkemizde üretilmiyor kendin yapabilirsin yada siparişle ..zaten ucuza mal etmek için kendin yaptığına göre revizyon sırasında sana lazım olacak aletler elindeki kemanın bir kaç katı fiyatında ...
sana can direğini anlatayım gerisininde ne kadar süreceğini tahmin et..
can direği ladin den olur..ve 6 mm çapında..boyunu ayarlarken kemanın f deliğinin kapak ortasına yakın yuvarlak deliğinden sokarak her iki kapak bombesini hesaba katarakölçü alırsın..
can direğinin yeri istediğin sese göre ayarlanacak ama yaklaşık olarak eşiğin bas kiriş olan ayağının değilde diğer ayağın arkasına kuyruk tarafına doğru 2-3 mm sıkıştıratak sabitlenir..can direğin iki ucunun iki farklı kapak bombesine tam oturacak şeklinde işlemelisin eye kullanabilirsin..ve sıkıştırma sırasında tabi aparatıyla (S)biçiminde metalçubuk diyelim..çok dikkatli olmalısın az sıkıştırsan düşer çok yaparsan kapağı deforme edersin..sıkılığı kemanın tellerinin kapak üzerine yaptığı baskının aynı ağırlığında yapmalısın..can direğini koyduğun yerle kemanın sesini şöyle yapabilirsin...
baslar güçlü tizler zayıf
tizler güçlü baslar zayıf.
hepsi düşük seste
yüksek seste ama sert sesli..
yada olması gerektiği gibi...sadece koyduğun yerlede yetmiyor kullandığın ladinin damar sıklığı yani sert yada yumuşak olmasıda hesaba katman gereken sese etkisi olacak etmenlerdir.. SANA EN KABA HALİYLE CAN DİREĞİNİ ANLATTIM.BU CAN DİREK KEMANIN İÇİNDEKİ 4 SANTİMLİK AĞAÇ KEMANIN TAMAMINI DA ANLATIRIM AMA SENİN SABRINA BAĞLI...ÇALGI YAPIM BÖLÜMÜ VAR KONSERVATUARLARIN..5 YILLIK EĞİTİM SANIRIM 5 YIL BİLE HERŞEYİ ÖĞRENMEYE YETMEYEBİLİR..
SANA KOLAY GELSİN _________________ LÜTİYE A.H.K
www.atolye-f.com
CİLADAN BAHSETMEYİ UNUTTUM GALİBA
kullanacagın cila dediğin gibi olsun gomalak cilası..
3 ayrı kavanozda hazırlamalısın..
resksiz sakızlı astar kat 8-10 kat
renkli sakızlı istediğin renk alıncaya kadar..
ve bitirme sakızsız top cila renksiz..
sonuçta yarı transparan bir cila olur ..örtücü olmamalı ahşabi görmelisin..toplamda 40-50 kat cila sürmelisin ..alkol bazlı bir cila bu..fırçasıda özel aslında ülkemizde üretilmiyor..
içeriğini anlatmak için bile 1 saat anlatmam gerek uygulamasını anlatamam yaşanır..
duruma göre uygulanan bir ciladır.. içeriğine bağlı olarak günde 1 kat da sürülebilir 10 katta sürülebilir..tamamen doğal malzemelerden yapılır..damla sakız sandrak sakızı başlıcaları..biri yumusatır diğeri sertleştirir .. sonuçta ya kurumaz yada cila çatlar .burdan bir facia yaratmadan yazımı tamamlayayım .. _________________ LÜTİYE A.H.K
www.atolye-f.com
Kardeş sen beyin amelyatına başlamışsın kafa tasını açmışsın şimdi nasıl kapayacağım diye doktoru telefonla arıyorsun hastaya rahmet doktora allah kolaylık versin demekten başka çare yok. çok kısaca böyle _________________ Arkadaşlar bulunduğunuz şehri bildirirseniz size daha iyi yardımcı olabilirim.
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız Bu foruma eklenti dosyaları gönderemezsiniz Bu forumdaki dosyaları indirebilirsiniz