| Önceki başlık :: Sonraki başlık |
| Yazar |
Mesaj |
|
pynst

|
Tarih: Cum Hzr 01, 2007 6:50 pm Mesaj konusu: Deşifre insanı neden sıkıyor? |
|
|
|
|
Pianoda en çok yapılması gereken şeylerden biri olan deşifre.. ama ben bi parçayı hatta etutu bile deşifre yaparken o kadar bunalıyorum ki anlatamam Sizdede moral bozukluguna ya da calısma perfonmansınıza bi etkisi oluyor mu deşifre? ama ne kadar bunalırsam bunalim. Bi parcayı deşifre yapmaya başladıgım zaman bitirmeden bırakmıyorum. ( seviye mi aşanlar hariç ) siz nasıl deşifre calısıyorsunuz ve sıkılmamak için ne yapıyorsunuz?? önerileriniz için şimdiden sağolun... _________________ ßy PianisT
http://www.youtube.com/watch?v=mlEt77RYaZ0
----- |
|
| Başa dön |
|
 |
Sponsor
|
|
 |
|
gdegesoy

|
Tarih: Cum Hzr 29, 2007 10:06 am Mesaj konusu: |
|
|
deşifre bana kolay geliyo artık bi kere baştan okuyom sonra kemanda çalıyom notalara bakarak _________________ Prof. Dr. "Gökşin Doğa EGESOY" Boş İşler Müdiresi & "Gökşinoloji" Ana Bilim Dalı Başkanı
**
KüÇüK KeMaNCı =) |
|
| Başa dön |
|
 |
|
demian

|
Tarih: Cum Hzr 29, 2007 5:42 pm Mesaj konusu: |
|
|
Valla parça kolay ise bir saatte falan oldukça ilerliyorum ama zor parçalarda iki el ayrı çalışmaktan başka çarem yok. Sonra birleştiyorum yine de mutlaka takıldığım yerler oluyor.
Çok kıskanıyorum ya ilk defa gördüğü parçayı anında çalan tipleri  |
|
| Başa dön |
|
 |
|
ugur610

|
Tarih: Cmt Tem 14, 2007 11:38 am Mesaj konusu: |
|
|
ben artık ilerlettiğimi düşünüyorum ve gördüğüm parçayı calabiliyorum...
herşey cok calısmaktan geçer arkadaslar
benim kuzenlerim saksafon calıyor anıl&batuhan şallılel günde en az 5 saat calısıyorlar ve su an ucuyorlar virtüöz olmaya adaylar sonuc olarak sağ ve sol el ayrı calısmaktan baska çözüm yok (: bende ilk basta oyleydim ama melodik etütler işe yarıyor hem hızlanıyorsun hemde deşifren gelişiyor :)tavsiye ederim... _________________ [IMG] |
|
| Başa dön |
|
 |
|
princessofpianos

|
Tarih: Çrş Tem 25, 2007 8:22 pm Mesaj konusu: |
|
|
İyi bir deşifre için paşa paşa ayrı ayrı el çalışmayı tavsiye ederim. Herkes hap yapıp yutmak ister ama temel müzik bilgilerimiz, solfej ve stil bilgilerimiz çoğunlukla o kadar zayıf ve temelsiz ki bunlar çok normal. İyi teori ve iyi solfej seviyesi deşifreyi hızlandırır. Sıkıntısı olan Teori- Solfej- Bona ilerletsin. _________________ Sen ne kadar anlatırsan anlat, senin anlattığın karşındakinin anladığı kadardır...  |
|
| Başa dön |
|
 |
|
cns07

|
Tarih: Çrş Tem 25, 2007 11:02 pm Mesaj konusu: |
|
|
ben ilk önce sağ elden başlıyorum çalmaya.ama sanırım ben de epey geliştirdim deşifremi.deşifre çok önemli bence.dediğiniz gibi deşifreniz pek ilerlememişse deşifre sıkıcı hale gelebiliyor... _________________ O.o°''DéVi£ of ¥Oú® héå®''°o.O |
|
| Başa dön |
|
 |
|
princessofpianos

|
Tarih: Prş Tem 26, 2007 4:51 pm Mesaj konusu: |
|
|
Solfej okuyuuuun... Her cinsten, her tondan, her ölçü sayısından. Beyne mesaj gittikten sonra parmak yapar. Önce algı sorunlarını çözmek lazım. _________________ Sen ne kadar anlatırsan anlat, senin anlattığın karşındakinin anladığı kadardır...  |
|
| Başa dön |
|
 |
|
ada_yosun

|
Tarih: Cum Tem 27, 2007 7:56 pm Mesaj konusu: |
|
|
| YA BENDE ÇK SIKILIYORUM VE BEN PARÇAYI SAĞ EL SOL EL OLARAK ÇIKARTTIKTAN SONRA BİRLEŞTİRMEDE ÇK SORUN YAŞIYORUM VE HOCAM BUNA KIZIYOR SİZCE NASIL BİR ÇALIŞMA YÖNTEMİ UYGULAMALIYIM YANİ NASIL DAHA YARARLI OLUR |
|
| Başa dön |
|
 |
|
tughan

|
Tarih: Cum Tem 27, 2007 8:07 pm Mesaj konusu: |
|
|
Önce sağ eli, yaklaşık olana kadar 15-20 kere deneyin olduktan sonrada 10 defa, sonra sol eli aynı şekilde bunları ayrı ayrı deneyin sonra birleştirin...Olduktan sonra da bi 5 defa iki el birleşik deneyin.... Sonra bir bakıcaksınız parça tamamdır gözünüz kapalı çalabilirsiniz...  _________________
Saygılar,
Tuğhan. |
|
| Başa dön |
|
 |
|
onizuka

|
Tarih: Prş Ağu 30, 2007 11:59 am Mesaj konusu: |
|
|
| ram sınavlarına girdiğim için deşifre yapmak zorunda kaldım.sınavda 30 sn parçaya bakmak için veriyolar sonra hadi çal.iki el birlikte tabi.aslında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var.sürekli ileriyi gözlemek çok önemli.gözün asla bir yerde kalmıcak.süre değerlerinin aynı şekilde geldiği yerler kolaylık.deşifreye başlamadan önce zor görünen yerlere[diyez bemol akor vs.] önceden bakmak çok faydalı olur.bunları yazdım da pek yapabildiğim söylenemez:) bunlar bana söylenenler. |
|
| Başa dön |
|
 |
|
virtuosoviolin

|
Tarih: Pts Eyl 03, 2007 10:03 am Mesaj konusu: |
|
|
üffff. nedense okuyunca bile fenalık geldi bana. çünkü piyanoda deşifre yapmaktan ben de nefrettt ediyorum. _________________ www.freewebs.com/ezginingunlugu/ |
|
| Başa dön |
|
 |
|
turuncukedi

|
Tarih: Pts Eyl 10, 2007 1:58 pm Mesaj konusu: |
|
|
Ben bayılırım deşifre yapmaya.. Özellikle de kafam çok yorgunsa, canımı sıkan bişiler olmuşsa hemen piyanonun başına geçer önüme geleni deşifre ederim.. Bazen saatlerce sürer.. Sonunda kuş gibi hafiflemiş, rahatlamış olarak kalkarım piyanonun başından.. Bana terapi gibi geliyo.. |
|
| Başa dön |
|
 |
|
gamzeorçun

|
Tarih: Prş Eyl 13, 2007 12:41 am Mesaj konusu: |
|
|
bence deşifre kesinlikle en başta ayrı el ve çok yavaş bir tempoda çalınarak yapılmalı.mesela benim gibi parçanın başından çok yavaş başlayıp ortasına gelince neredeyse parçanın orjinal temposuna geliosanız işiniz zor  _________________ gülen bir yüz orkestradır...  |
|
| Başa dön |
|
 |
|
princessofpianos

|
Tarih: Prş Eyl 13, 2007 12:52 am Mesaj konusu: |
|
|
Sofej okuyunuz... Solfej okuyunuz... Solfej okuyunuz... _________________ Sen ne kadar anlatırsan anlat, senin anlattığın karşındakinin anladığı kadardır...  |
|
| Başa dön |
|
 |
|
turuncukedi

|
Tarih: Prş Eyl 13, 2007 3:06 am Mesaj konusu: |
|
|
Kesinlikle solfej çok önemli.. Benim deşifre sevgimi pekiştiren de yıllarca sapıkça bi' sollfej eğitiminden geçmiş olmamdır muhtemelen.. 7 anahtarı da yedik.. kolay değil.. emek istiyor her şey gibi..
Notalar ve ritimler sorun olmayınca geriye çalmak kalıyor sadece..  |
|
| Başa dön |
|
 |
|
PIYANISTICA

|
Tarih: Pzr Ekm 07, 2007 9:07 pm Mesaj konusu: |
|
|
Allahtan notaları hızlı ve seri okuyabiliyorum sürelerini algılıyabiliyorum.Teker el deşifre çalışıorum.Bi yandan okuyup bi yandan çalıyorum.İlk sağ el sonra sol el o zamn o kadar sıkmıyo piyanoda  _________________ ...........::::'''''''''^^^Übagsl^^^'''''''''::::........... |
|
| Başa dön |
|
 |
|
flautissimo

|
Tarih: Pzr Ksm 25, 2007 2:25 pm Mesaj konusu: |
|
|
En fenası da Bach'ın 3-4 sesli eserleri. Hangi ses tutacak, hangisi yürüyecek
Daha önce de belirtildiği gibi, solfej ve Armoni bilgisi deşifre seviyesine doğrudan etki ediyor.
Bol deşifreli günler  _________________ Harmony in music seems like dozens of rules but its only one sense. That's all... |
|
| Başa dön |
|
 |
|
princessofpianos

|
Tarih: Pzr Ksm 25, 2007 8:28 pm Mesaj konusu: |
|
|
| flautissimo yazmış: |
En fenası da Bach'ın 3-4 sesli eserleri. Hangi ses tutacak, hangisi yürüyecek
Daha önce de belirtildiği gibi, solfej ve Armoni bilgisi deşifre seviyesine doğrudan etki ediyor.
Bol deşifreli günler  |
Onlar daha profesyonel platformda tabi... (Bach'ın eserleri)  _________________ Sen ne kadar anlatırsan anlat, senin anlattığın karşındakinin anladığı kadardır...  |
|
| Başa dön |
|
 |
|
pynst

|
Tarih: Pzr Ksm 25, 2007 11:26 pm Mesaj konusu: |
|
|
Bu gün hocam bana deşifre için sol tarafına 15-20 kitap koy dedi ve kalktığında hepsi sağ tarafında olsun dedi. Deşifre yap yap at sağ tarafa dedi. Yarın 5 kitapla başlayacam hadi hayırlısı  _________________ ßy PianisT
http://www.youtube.com/watch?v=mlEt77RYaZ0
----- |
|
| Başa dön |
|
 |
|
zofran

|
Tarih: Pzr Arl 09, 2007 6:14 am Mesaj konusu: |
|
|
bachın deşifreleri cidden insanı sıkabiliyor. özellikle 3 seslilerden sonrası. biraz da aceleci olmaktan kaynaklanıyor herhalde deşifrenin sıkması, sakin bi şekilde ve isteyerek yapılan bir deşifrenin sıkmaması gerekir;) _________________ MuziKent |
|
| Başa dön |
|
 |
|
vedoo

|
Tarih: Pzr Arl 09, 2007 10:41 am Mesaj konusu: |
|
|
*********************o0o*********************
Deşifre, öncelikle yetenek meselesidir. Ama doğru yöntemlerle çalışmakla en fazla ilerletilebilen özelliklerden biridir. İyi, kolay ve başarılı deşifre yapabilmek için çok güzel açıklamalar yapılmış. Ben dilimin döndüğünce biraz eklemelerde bulunmak istiyorum..
İyi bir deşifre yapmak için çok hızlı muhakeme yapabilen, depolanmış bilgilere anında ulaşan bir beyin ve bu beynin verdiği komutları anında uygulayan organlar gerekir. Bu özellikler herkeste farklı seviyede olsa da vardır. Yani çok bilgili olmak yetmez, bilgilere anında ulaşıp uygulamak gerekir.
Bunu başarmak için neler yapmamız gerekir. Öncelikle “princessofpianos” arkadaşımızın dediği gibi iyi bir solfej, teori, bona eğitimi gerekir. Solfej ile kulağınız gelişir, notayı çalmadan sesi beyninizde oluşur. Teori ( müzik tarihi dahil), analiz, armoni, form bilgisi deşifre yaparken son derece kolaylık sağlar. Özellikle bir eser çalarken, bu bilgiler çok işinize yarar. Bona süratli nota okumanıza yardımcı olur. Bona çalışırken ağzınızdan 5nci ölçünün notaları çıkarken gözünüz en azından 7ci ölçüde olmalı. Bulduğunuz her notayı bona tekniği ile okursanız süratli okumaya katkısı olur.
Teorik olarak ton bilgilerine dikkat ederseniz, örneğin; 2 diyezli Re Majör tonunda bir parçada özel bir durum ya da modülasyon olmadığı müddetçe Do notasını Naturel (bekar) çalmazsınız. Basitçe, eksen, çeken ve altçeken seviyesinde armoni bilginiz olursa, çok sesli akorlu notalarda işinize çok yarar.
Yine armoni ile devam edeyim; armoni bildiğimiz gibi peşpeşe akorları kullandığımız çok sese diyoruz. Bu çok sesin nasıl oluştuğunu, en başta doğuşkanlar dediğimiz armonikleri bilmeliyiz. Yani çok kalın bir ses (örneğin pianonun en kalındaki do sesi) çalındığında, uzun süre dinlerseniz başka seslerde işitirsiniz. Bunlara armonikler (doğuşkanlar) denir. Sırasıyla sesin kendisi, sekizlisi, onun üstündeki 5lisi yine sekizlisi, üçlüsü vb şekilde duyulur. Yani Kalın bir do sesi çalındığında >>> Do do sol do mi sol sib gibi sesler duyulur. Bu sesleri birbirlerine en yakın hale getirince bildiğimiz akor düzeni çıkar; do –mi – sol gibi. Bu bilgi sadece piano gibi çok sesli çalgılarda değil, genel olarak bütün çalgılarda işimize yarar. Örneğin; fülütün 3ncü oktav sesleri hep doğuşkan mantığı ile perdelenmiştir. Sol perdesinden > Re sesi, La perdesinden Mi sesi çıkarmak gibi. Trompet çalan varsa bilir. Bütün notalar bu mantığa göre 3 adet pistondan çıkarılır. Örneğin; Boş (pistonlara basmadan) pozisyonda Do Notasının doğuşkanları (do sol do mi sol) çıkar.
Toparlarsak: solfej eğitimi ile çıkacak olan sesleri kulağımızda oluşturmayı, bona ile o anda çaldığımızdan ilerideki ölçünün notalarını beynimize depolamayı, diğer bilgiler ile de perşembeden önce çarşambanın geldiğini ve perşembenin depolanan bilgilerini hazırlamayı kazanırız. Özetle alınan her bilgi kesinlikle işimize yarar.
Müzik sabırla koruktan helva yapma sanatıdır.
*********************o0o********************* |
|
| Başa dön |
|
 |
|
pynst

|
|
| Başa dön |
|
 |
|
senuy

|
Tarih: Pzr Arl 09, 2007 11:40 pm Mesaj konusu: |
|
|
| vedoo yazmış: |
*********************o0o*********************
Müzik sabırla koruktan helva yapma sanatıdır.
*********************o0o********************* |
Çok tuttum bu sözü.. Solfeje yeni başlamış ve bu işi başarabilmekten çok kere ümidini kesen bir amatör olarak..
Bazan bunu okuma yazma öğrenmemize benzetiyorum o zamanlar nasıl tane tane okurduk.. Ya da bilgisayarın Q klavyesiyle yazı yazmaya.. O kadar hızlı yazdığım halde bana şu harf nerdedir diye sorsanız bilemem.. Ama yazarken parmaklarım o harfleri buluyor.. Bunu ben de anlamıyorum..
Solfej-Bona da böyle galiba.. Ümidimi yitirmemeliyim..
Oku babam oku.. Bol bol oku.. Başka bir yolu yok galiba.. |
|
| Başa dön |
|
 |
|
Enver Kunduz

|
Tarih: Pzr Şub 03, 2008 12:22 pm Mesaj konusu: |
|
|
Lisedeki piyano hocamın söylediği bir sözle katılmak istiyorum bende.
Bir kova suyu bir taşın üstüne boşaltırsan taş sadece ıslanır fakat o bir kova suyu o taşın üstünde bir noktaya damla damla damlatırsan taş delinir.
yani diyeceğim o ki çok çalışmak değil düzenli çalışmak. her tarafıyla uğraşmak değil bir noktaya yoğunlaşmak. tabi solfej - teori - bona üçgeni olmadan hiçbişey yapabilmeniz mümkün değil. |
|
| Başa dön |
|
 |
|
Amethyst

|
Tarih: Pts Şub 04, 2008 3:38 pm Mesaj konusu: |
|
|
Bende ilk önce fa ve sol anahtarını ayrı ayrı çalışıp birleştiriyorum=) başka çarem yok sora kafam karışıyo  _________________ Once I had a dream,and this is it.. |
|
| Başa dön |
|
 |
|
|
|